Afspraak met de bomen

In Japan doen ze er al een paar decennia onderzoek naar: de effecten van natuur ervaren op het menselijk lichaam. Wat is het effect van een wandeling in een park middenin Tokio, ten opzichte van een wandeling rond een druk station? Wat gebeurt er wanneer je naar kamerplanten kijkt? Bloemen of hout ruikt? De bevindingen zijn eenduidig: je hartslag vertraagt, het plannings- en beslissingscentrum in je hersenen komt tot rust, je stressniveau verlaagt. Dat is niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat we de eerste 99,99 % van ons totale evolutieproces in natuurlijke omgevingen hebben doorgebracht. De natuur is de normale biotoop van onze lichamen, niet onze bureaustoel of het winkelcentrum. Redenen genoeg dus om met regelmaat een afspraakje met de bomen te maken. Wij helpen je.

 

Wie Marc al heeft ervaren als gids kan zich opnieuw verwachten aan zijn rustige stijl, aan veel plantenkennis en aan de diepgang die hij in het bosverhaal weet te leggen. Dit jaar zit er ook een rode draad doorheen de vier stappers. Elke uitstap is gekoppeld aan een seizoen en aan een windriching, geïnspireerd op het medicijnwiel van het sjamanisme. Niet dat we allemaal sjamanen moeten worden en trancereizen maken, het is eerder een zoektocht naar de wijsheden die aan de grondslag van de rituelen zitten waar we als westerse mens zeker een boodschap aan hebben. Vier seizoenen, vier windrichtingen, vier fases van een mensenleven, van een jaar, een dag, een project. Alles draait op het ritme van de natuur. Maar wat is de betekenis ervan, en hoe slagen we erin om opnieuw dichter bij de natuur te leven, of terug aan te sluiten bij dat ritme? Verwacht je aan actieve staptochten met ruimte voor je eigen inbreng, voor gesprek, voor allerlei vormen van interactie met elementen uit het bos.

 

23/04/2023: lente – oosten, 9u30 – 12u, Kapucijnenbos Tervuren (VOORBIJ)

Het bos ontwaakt, de frisse lentelucht maakt ons optimistisch en brengt ons nieuwe ideeën. We staan ‘s morgens op en denken na over wat we in de aangebroken dag gaan doen. Het nieuwe jaar is begonnen en we maken goede voornemens. De natuur en alles wat erin leeft hernieuwt zich, versterkt door de opkomende zon in het oosten. We wandelen door de natuur en genieten van alles wat ontluikt, we zijn alert voor wat het voorjaar onszelf brengt.

18/06/2023: zomer – zuiden, 9u30 – 12u, Kapucijnenbos Tervuren

Het is zomer, de zon staat hoog, tijd om te spelen! We stromen over van energie en buigen dat om naar actief zijn. Vlinders en bijen zijn heftig in de weer om bloemen te bestuiven. De beslissingen in het oosten zijn genomen en we gaan aan de slag. In het bos focussen we ons op ons bewegen en gaan we helemaal in interactie met elementen die we overal vinden.

17/09/2023: herfst – westen, 10u – 17u, Zoniënwoud

De regen maakt plassen op het pad. In de reflectie van het water zien we onszelf. We beschouwen het jaar dat bijna voorbij is en reflecteren over ons eigen pad. Wat werkte, wat niet, wat laten we los en wat nemen we mee? We zoeken naar verbanden en betekenis. In het bos leren we dieper door de bomen heen te kijken naar samenhang, symbiose en naar geborgenheid. Geen beter moment dan de herfst om op zoek te gaan naar de ziel van het Zoniënwoud.

12/12/2023: winter – noorden, 18u – 20u30, Kapucijnenbos Tervuren

De wintertijd is een periode van transformatie. De natuur gaat in rust, we hebben meer slaap nodig, aan het einde van ons leven sterven we, al is dat misschien ook slechts schijnbaar. Alle ervaringen van de dag transformeren zich in de nacht naar wijsheid. We omarmen de duisternis en gaan in het pikkedonker het bos in, en dan nog eens naar het allerdonkerste plekje.

 

Vertrek voor de staptochten in het Kapucijnenbos: Eikestraat 102 / Vertrek voor de staptocht in het Zoniënwoud: Bosmuseum, Duboislaan 2, Hoeilaart (picknick meebrengen!).

Deelnameprijs: 20 €/persoon per staptocht, 60 € voor de volledige reeks.  

Inschrijven en info: welkom@villavanzelf.org

 Bron foto: https://arboretum-tervuren.be/galerij/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.