Natuur ervaren met Marc

Tijdens de wandelingen van Villa VanZelf krijg je een stevige brok kennis over natuur aangereikt en tegelijk wordt ruimte gemaakt voor beleven met alle zintuigen. Ruiken, proeven, stilte ervaren en je deel voelen van de omgeving krijgen extra aandacht. Inschrijven doe je via welkom@villavanzelf.org, tenzij anders aangegeven.

28 april – Arboretumwandeling Oude Wereld

De eerste bloesems laten zich begin april al zien, later in de maand gaan volop de knoppen open en baadt het hele bos in fris groen licht. Bosspecialist en arboretumkenner Marc neemt je mee naar de Oude Wereld van het Tervuurse arboretum, op zoek naar bijzondere bomen en struiken, lekkere geuren, eetbare bloemen en bladeren uit Zuid-Europa en Azië en van bij ons.

Praktisch: zondag 28 april van 9h30 stipt tot 12h30, afspraak aan de ingang van het bos, Eikestraat 102/104 (einde van doodlopende straat).
Prijs: vrije bijdrage.
Extra optie: wie zich graag de hele dag laat onderdompelen in het bos, kan na de middag mee naar de Nieuwe Wereld, waar vooral het majestueuze de bovenhand heeft.

19 mei – Arboretumwandeling Nieuwe Wereld

De natuur explodeert, rondom is alles groen, met spatten van wit en roze en geel, de hoofdtonen van de vele bloesems. In de Nieuwe Wereld laat bosspecialist en arboretumkenner Marc je vooral in de hoogte turen, naar de majestueuze Amerikaanse mastodonten, zonder het kleine bijzondere te negeren dat zich dicht bij de aarde afspeelt.

Praktisch: zondag 19 mei, van 9h30 stipt tot 12h30, afspraak aan de hoofdingang van het arboretum halverwege de Vlaktedreef in Tervuren.
Prijs: vrije bijdrage.
Extra optie: wie graag de hele dag een bosbad neemt, kan na de middag mee naar de Oude Wereld, waar groene kleinoden als verborgen schatten achter oude stammen verscholen liggen.

22 september – Op Zoek naar de Ziel van het Zoniënwoud

Kunnen bomen echt met elkaar praten zols Peter Wohlleben beweert? Hoe zit een boom dan in elkaar, kan hij denken, redeneren, zich herinneren? Heeft hij een ziel? In het grootse en mysterieuze Zoniënwoud gaan we samen op zoek naar antwoorden, en misschien vinden we wel de ziel van het woud.

Praktisch: Deze fikse natuurwandeling met filosofisch-beschouwende toets gaat door op zondag 22 september van 10h stipt tot 16h, met start en finish aan het Bosmuseum in Hoeilaart. Tijdens de 12,5 km lange tocht oefen je al je zintuigen, denk je mee en leer je meer over bosbeheer, herkennen en gebruiken van planten. We blijven de hele tijd in het bos, zorg dus voor stevig schoeisel, picknick en voldoende water. Maximum aantal deelnemers is 15.
Prijs: 20 eur pp

28 oktober – Duisterniswandeling 

Marc neemt je mee het donkere bos in op zoek naar duisternis, stilte, en de weldaad die we ervaren wanneer we alle technologie, drukte, lawaai aan het einde van de straat achterlaten. Hoewel het nooit volledig stikdonker is, genezen je ogen snel van het eeuwige kunstlicht en algauw opent zich een nieuwe wereld vóór je, een wereld waar geluid een heel nieuwe dimensie inneemt, en je bewust maakt van al het leven om je heen. Tijdens deze wandeling wordt weinig gepraat, maar des te meer geluisterd.

Praktisch: dinsdag 28 oktober van 18h stipt tot 20h, afspraak aan de ingang van het bos, Eikestraat 102/104, Tervuren (einde van doodlopende straat) Zaklampen niet toegelaten, maar geen zorgen, Marc kent het bos met z’n ogen dicht en leidt je zonder gevaar tussen de bomen door!
Prijs: vrije bijdrage.

Wil je graag een wandeling op maat in eigen natuurgebied, bos of natuurlijke omgeving, of met een specifiek thema? Dat kan! Stuur een mail naar welkom@villavanzelf.org met je voorstel en Marc contacteert je om concreet af te spreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *