Proeven van permacultuur

Permacultuur is een ontwerpmethode met een positieve en holistische kijk op mens en natuur. Je kan er gebruik van maken om relatief eenvoudig in eigen voeding te voorzien op een duurzame manier. Een permacultuur-tuin is ook een lust voor het oog, en met behulp van de permacultuur-visie kan je net zo goed je eigen leven vormgeven, want zelf zijn we namelijk ook een stukje natuur. Hieronder vind je het permacultuur-aanbod van Villa VanZelf.

 Proeven van permacultuur

In de ééndaagse workshop ‘Proeven van permacultuur’ leer je de basis over wat permacultuur precies is. Geen ellenlange theoretische uiteenzetting, wel praktische opdrachten die je helpen ontdekken welke de permacultuurprincipes zijn en hoe je ze in de praktijk kan toepassen. Je krijgt ook een stukje zogenaamde sociale permacultuur mee, die je kan gebruiken om de permacultuurprincipes in je levensstijl te integreren.

Voor ‘Proeven van permacultuur’ werken we met vrije waardebepaling: aan het eind van de dag beslis jij zelf welke waarde de inhoud voor jou had en stop je het door jou gekozen bedrag in een gemeenschappelijke pot. Dankzij jouw gift kunnen we ook weer voor andere deelnemers nieuwe introducties geven.

Aan de organisator vragen we om onze verplaatsingskosten te vergoeden. In principe verplaatsen we ons met openbaar vervoer, dus deze kost blijft heel beperkt.

We werken met groepjes van maximum 15 personen.  Transitie-groepen, Velt-afdelingen, milieu-verenigingen of geïnteresseerden die minstens 8 deelnemers bij elkaar kunnen brengen, kunnen een ééndaagse introductie aanvragen via info@villavanzelf.org. We leggen dan samen een plek en datum vast.

Permacultuur aan huis

Wil je advies en hulp bij het ontwerpen of heraanleggen van een tuin volgens de permacultuur-methode? Dan kan je een Permacultuur-aan-huis-traject doorlopen.

Stap één is een verkennend bezoek waarbij we je tuinwensen én de huidige situatie in kaart brengen.

Stap twee is een advies. Als je hiermee zelf verder kan, dat zit onze taak erop. Wil je graag nog meer ondersteuning, dan zijn verdere stappen mogelijk.

‘Permacultuur aan huis’ vergt betrokkenheid en samenwerking tussen Villa VanZelf en jou als tuin-eigenaar. Zonder meer je tuin aanleggen en je daarna je eigen boontjes laten doppen doen we niet. Zo werkt het niet bij permacultuur.

Contacteer ons via info@villavanzelf.org.

Onze deskundigheid …

Marc Van Hummelen volgde in 2011 de Permaculture Design Course (PDC) bij Aranya. In 2014 vervolmaakte hij zijn permacultuur- en lesgever-skills in de Permaculture Educators Course van Andy Goldring en in 2016 in de lesgeversopleiding van permacultuurcentrum Yggdrasil in Vissenaken. Ondertussen verwierf hij vele inzichten in natuur tijdens zijn carrière als boswachter. Hij geeft les in de lesgeversopleiding en de jaaropleiding van Yggdrasil en in de PDC van het Voedselbos in Nokere.

Sandra Roobaert verdiept zich in de sociale component van permacultuur, ook bekend als ‘People and Permaculture’.

Samen hebben ze in de Villa ook een permacultuur-tuin waarin jaar na jaar wordt geëxperimenteerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *