Plasticvrij Leven – Alternatieven voor de shampoofles

Je hebt vast al wel van de 'no poo'-methode gehoord: afstappen van shampoo en je haar alleen nog met water wassen of met de bekende combinatie natriumbicarbonaat - appelazijn.

Waarmee je dan twee vliegen in één klap vangt: geen plastic afval onder de vorm van flessen meer, en ook ineens verlost van alle eventuele microplastics en ongezonde chemische stoffen in de shampoo zelf. Of misschien wel drie vliegen, want je hoofdhuid krijgt eindelijk de kans een natuurlijk evenwicht te hervinden, met als gevolg een stralende haardos. Dat is dus de theorie. In de praktijk werkt dit voor sommige mensen, maar voor heel velen werkt het helaas niet. Met als resultaat: de frustratie van ‘wat doe ik verkeerd?’ en het opgeven.

Mijn partner en ik hebben ook het experiment met natriumbicarbonaat en azijn en zelfs alleen maar water achter de rug, maar voor ons werkte het niet. Na een tijdje was stroef, plakkerig haar ons deel. Op zich is natriumbicarbonaat een krachtige reiniger; wie het goedje ook gebruikt om oppervlakken in bv keuken of badkamer schoon te maken zal dat wel weten. Het probleem zit hem eerder in de zuurgraad (ph-waarde) ervan ten opzichte van de ph-waarde van je haar. Natriumbicarbonaat is eerder alkalisch, terwijl je haar en huid eerder zuur zijn (ph-waarde tussen 4,5 en 5,5). Door langdurig natriumbicarbonaat te gebruiken kan je dus de zuurtegraad van je haar verstoren. Hieronder de alternatieven die ons wel happy maken, namelijk vaste shampoo en kleipoeder.

Vaste shampoo ziet eruit als een zeepblokje. Je vindt ze intussen al bij vele merken, in allerlei vormen, kleurtjes en geuren, duurder en minder duur. Op internet, in verpakkingsvrije winkels of bio-supermarkten. Zelf geef ik de voorkeur aan de vaste shampoo van Douce Nature, ‘Fleur de shampooing’, die in enkele varianten bestaat en geen kleurstoffen, actieve synthetische stoffen of petrochemische derivaten bevat (zie foto). Volgens Douce Nature gaat één blokje vaste shampoo net zo lang mee als 2 flacons gewone shampoo van 200 ml en is het dus een stuk zuiniger en goedkoper in gebruik.

Als je een schuimwolk op je hoofd gewend bent onder de douche is dit wennen. Een shampooblokje schuimt heel spaarzaam, dus als je veel en/of lang haar hebt, kost het een beetje moeite om ervoor te zorgen dat alle plekjes hun portie zeep krijgen. Uitspoelen gaat heel makkelijk, kammen na het wassen valt goed mee. Mijn haar voelt hiermee schoon en luchtig wanneer het droog is, en het is geen wervelende bos statische elektriciteit.

Alternatief nummer 2 is kleipoeder. Klei heb je in vele soorten: wit, groen, bruin, …  Je hebt de zogenaamde ‘ghassoul’ klei, bruine vulkanische klei die gewonnen wordt in het Marokkaanse atlasgebergte. ‘Ghassoul’ is berbers voor ‘wassen’, de reinigende en zuiverende eigenschappen van deze klei zijn al eeuwen bekend en bijvoorbeeld in hamams wordt ghassoul veel gebruikt. Het zit vol mineralen als kalium, silicium en magnesium, werkt ontgiftend en verwijdert vuil en dode huidcellen. De groene variant (zie foto) doet het ook prima.

Hoe gebruiken?

 • Afhankelijk van de lengte van je haar enkele eetlepels poeder in een bekertje mengen met lauwwarm water. Heb je kleibrokjes zoals op de foto dan kan je deze eerst malen of wat langer laten weken in water. Zorg ervoor dat je een matig vloeibaar papje krijgt dat gemakkelijk te verdelen is over je haar.
 • Als je tamelijk droog haar hebt, kan je een koffielepeltje olijfolie of een andere olie toevoegen. Ik hou het op enkele druppels geraniumolie voor de geur, ook andere essentiële oliën zijn geschikt, natuurlijk. Goed roeren, zodat er geen klontertjes meer inzitten.
 • Onder de douche het mengsel over je haar verdelen, even inmasseren en laten werken en goed spoelen.
 • Vind je je haar na deze wasmethode  te stroef en moeilijk door te kammen, dan kan je naspoelen met wat appelazijn.

Heel-eenvoudig-tip: niet zo geschikt voor permanente toepassing, maar als je een keertje ergens heen moet (zwembad, sauna, gaan logeren…) en geen zin hebt om een volle toiletzak mee te zeulen kan je je haar ook perfect een keertje wassen met het zeepblokje waarmee je je lichaam wast. Met Aleppo-zeep of een zachte zeep van bv Weleda gaat dat prima.

Extra verwentip: als je een dikkere pap maakt met groene klei wordt het een heerlijk gezichtsmasker. Daarvoor vermeng je één eetlepel poeder met enkele eetlepels water en smeer je het uit op je gezicht en hals. Vermijd de delicate huid rond je ogen. 10 à 15 minuten wachten tot het goedje begint op te drogen en trekkerig aanvoelt en dan alles zorgvuldig afwassen. Tot slot hydraterende crème of olie smeren en je hebt een fris ogend, zacht velletje en een aangenaam schoon en wakker gevoel.

3 thoughts on “Plasticvrij Leven – Alternatieven voor de shampoofles

 • Van Hummelen Irène

  2 juni 2018 at 23:22 Beantwoorden

  Dag Sandra,
  Kan je alleen het blokje shampoo gebruiken of wissel je best af met klei?
  En waar vindt je dat merk ?
  Groetjes,
  Irène.

  • Dag Irène, je kan zeker alleen vaste shampoo gebruiken, maar mijn ervaring is dat het altijd goed is om een keer af te wisselen met iets anders als je een product lange tijd gebruikt. Te vinden in oa Bioplanet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *