Villa VanZelf-stappen

Villa VanZelf-stappen staat voor: op adem komen in de bossen en tegelijk verhalen meekrijgen over het boom- en bosleven. Hieronder vind je alle staptochten die we in 2022 organiseren. Intussen is de reeks van 3 wandelingen in Kapucijnenbos en Arboretum Tervuren voorbij. Lager op de pagina vind je nog wandelingen die in het najaar plaatsvinden. Daar vind je ook de deelnameprijs en het inschrijfformulier.

Voor Avansa Oost-Brabant begeleidt Villa VanZelf op zaterdag 1 oktober 2022 een ‘voedselbosreis door het Arboretum: De Nieuwe Wereld’. Info en inschrijven bij Avansa. 

 

Reeks van 3 wandelingen Kapucijnenbos en Arboretum Tervuren (intussen voorbij!)

Doorheen de drie wandelingen loopt als een rode draad de focus op ‘eetbaar bos’. Er valt verrassend veel te proeven in een bos in de lente. In dit seizoen kan je natuurlijk ook genieten van de bloesempracht.

Je krijgt een hoop ‘boskennis’ mee; tegelijk is er ruimte om vragen te stellen of rustig te ervaren.

24 april 2022 : Kapucijnenbos

Stel je een kraakvers bos in de lente voor. Klaar om te vertrekken? We lopen door een mozaïek van bostypes waar we telkens verschillende sferen, geuren en lichtspel ervaren. Er is ook ruimte om te praten. Wat doen bossen met ons, spelen bomen een rol in ons leven, en meer van die dingen.

22 mei 2022: Arboretum Oude Wereld

We duiken in de wondere Oude Wereld van het Geografisch Arboretum van Tervuren met z’n enorme bomendiversiteit. We vertrekken in Corsica en wandelen via de Cevennen en de Serrania de Ronda in Spanje door naar het Baborgebergte van Algerije, terug naar Griekenland en verder door naar de Himalaya tot we uiteindelijk in de Chinese bossen terechtkomen. Terugkeren doen we via de Japanse archipel. Onderweg vergapen we ons aan eiken en esdoorns die er helemaal anders uitzien dan we gewend zijn, aan onbekende familieleden van de notelaar, en aan exotisch klinkende bomen zoals Kalopanax, Toona, Nyssa, Cryptomeria, Cunninghamia.

19 juni 2022: Arboretum Nieuwe Wereld

In Amerika hebben ze graag alles ‘plus size’, en dat zie je ook aan de bomencollectie van de Nieuwe Wereld van het Geografisch Arboretum van Tervuren. We stappen van de East Coast van de VS helemaal tot in Canada en we komen terug via de Cascade Mountain Range langs de West Coast. Onderweg bewonderen we The Big and the Beautiful van het Amerikaanse bomenrijk.

Telkens 10u (stipt!)-13u, startpunt: parking einde Eikestraat, prijs: 15 €/persoon per wandeling

 

11 september 2022: Op zoek naar de ziel van het Zoniënwoud,

Een dagtocht van 12,5 km door het Zoniënwoud waarbij je al je zintuigen inzet en leert over bosbeheer, planten herkennen en gebruiken. We kijken ook verder dan wat we op het eerste gezicht waarnemen en filosoferen samen wat verder door. Hoe functioneert een bos? Praten bomen met elkaar? Heeft een bos een identiteit van zichzelf, misschien zelfs een bewustzijn, en waar vinden we dat dan?

10u-15u, startpunt: Bosmuseum Jan Van Ruusbroec, Duboislaan 2, Hoeilaart – prijs: 15 €/persoon

 

22 november 2022: Duisterniswandeling Kapucijnenbos Tervuren

18u-20u, startpunt: einde Eikestraat, prijs: 15 €/persoon

 

Deelname aan de wandelingen kan enkel met inschrijving via welkom@villavanzelf.org. Maximum aantal deelnemers is telkens 12 personen. 

 


    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.