Verhalen

Eenvoud? Of vereenvoudiging?

Bewuste eenvoud, leven in eenvoud. Als je naar de visie van Villa VanZelf vraagt en een blik op de statuten werpt springt het er ‘vanzelf’ uit. Het was ook echt wat we wilden toen we in 2014 verder van Brussel weg verhuisden en besloten om ons ding te gaan doen in plaats van jobs in loondienst die het toch niet helemaal waren. Ik stel vast dat wat ik eerder op deze site schreef over eenvoud in de statistieken week na week één van de meest aangeklikte pagina’s is. Eenvoud is in, laat dat duidelijk zijn. Toch vraag ik me af hoe eenvoudig we wel zijn. Een beetje het ongemakkelijke gevoel van ‘als je beweert voor iets te staan, moet het ook wel kloppen’.

Wandelen in de natuur met Marc

Ik heb altijd van bomen gehouden, al heb ik ze nooit geknuffeld… Met sommige bomen heb ik een bijzondere affiniteit, met de lijsterbes bijvoorbeeld, en met de linde, misschien omdat ze in oude Europese culturen een bijzondere betekenis hadden die me nu nog aanspreekt.

Het composttoilet

Compost is voedsel voor de aarde. Compacter kan ik de definitie van compost niet maken. Ik kan er nog aan toevoegen dat de aarde altijd honger heeft. Vooral sinds de industrialisering van de landbouw zijn we de aarde genadeloos aan het uithongeren. Compost is niet zomaar een meststof, het is geen extraatje dat je sporadisch aan de bodem toevoegt, het is wel een noodzakelijk bestanddeel van de bodem, planten hebben het nodig om te groeien. Je kan er dus niet genoeg van hebben, het levert vele voordelen op als je zelf composteert en van je afval een grondstof maakt.

Monsieur Léon

Monsieur Léon, dat is mijn vader, een elegante man in zijn jonge jaren die de tweede wereldoorlog nog meemaakte. Een heel speciaal leven heeft hij niet geleid en ik kende hem ook niet goed, hij stierf toen ik 16 jaar was aan een jaren aanslepende ziekte. Hij was een eigenzinnig, tot filosofische beslommeringen geneigd mens, met een hart voor de gemeenschap.