Natuur ervaren

'De natuur is geen plek die we bezoeken, de natuur is onze thuis' Gary Snyder

 

Meer nog, we zijn zelf integraal deel van de natuur, iets wat we vaak vergeten of meestal niet meer zo aanvoelen. Tijdens de wandelingen van Villa VanZelf krijg je de kans je natuur-zijn weer te ervaren. Marc helpt je om met verschillende blikken te leren kijken:

  •  de blik van de boswachter die vegetatietypes, habitats, pioniers- en climaxvegetaties en de lagenstructuur onderscheidt en bomen en (sporen van) bosdieren herkent
  • de blik van de ontdekkingsreiziger met oog voor ongewone bomen struiken
  • de permacultuurblik die een heel andere kijk geeft op het functioneren van een ecosysteem
  • en ten slotte het gevoel om de natuur te beleven zoals die op ons afkomt en te genieten van haar schoonheid, zonder oordeel of analyse.

Data van aankomende  wandelingen worden geregeld gepost in de Kalender. De wandelingen gaan door op verschillende locaties, de wandeling als ontdekkingsreiziger gaat door in het Geografisch Arboretum en Kapucijnenbos van Tervuren, de precieze plaats van afspraak wordt telkens vermeld. Ook wandelingen op aanvraag zijn mogelijk: ken je zelf een mooie natuurplek waar je een wandeling wil organiseren? Neem dan contact op met Marc via welkom@villavanzelf.org.

Elke wandeling gaat door vanaf 7 inschrijvingen, en in weer en wind, tenzij onheilstijdingen voorspeld worden.

Afhankelijk van het thema is er een vaste kostprijs of kan je zelf kiezen welke waardering je de wandeling geeft door een vrije bijdrage. Wil je een aanvraag doen, je inschrijven, meer info? Dat kan via welkom@villavanzelf.org.

Hieronder een greep uit de reacties van eerdere deelnemers aan wandelingen:

Op zoek naar de ziel van het Zoniënwoud‘Heel informatieve en grensverleggende wandeling. Een eye-opener over hoe de bos-flora in elkaar zit’, ‘…weer meer in connectie met de eigen ziel. Zalig om via alle zintuigen te ervaren.’

Beleefwandeling in Balen: ‘Stilstaan bij alle zintuigen en bewust zintuigelijk het bos ervaren. Meer aanvoelen, proeven en ruiken!’, ‘Diep genoten. Zo’n aangenaam gebrachte begeleiding! Heel mooie avond. Veel bijgeleerd’.

Groeiers en bloeiers, Tervuren: ‘Interessante en vooral aangename wandeling. Vooral de weetjes en legendes zijn boeiend en blijven hangen’, ‘Dank je wel voor de, als altijd, interessante wandeling. Ook de kinderen hebben er van genoten, wat niet vanzelfsprekend is…’

Eetbare planten, Herselt: ‘Heel leerrijk om zo rustig een wandeling te maken’, ‘Heel complete toer met aangename stem verteld’.

Eetbare-plantenwandeling, Overijse: ‘Bedankt om een tip van de geheimen van de natuur op te lichten’, ‘Zeer leerrijk, ik kijk nu op een andere manier naar het bos, en vooral naar de planten op de bodem’.