Wormenhotel: je nieuwste huisdiertjes

Ok, wormenhotel klinkt niet meteen als iets om voor in zwijm te vallen, dus geven we daar graag een woordje uitleg bij. Centrale thema’s in het wormenhotelverhaal zijn compost, kringlopen en gezond verstand.

 

Iedereen die thuis kookt, produceert groenten- en fruitresten. Nu gaan die in de meeste huishoudens de GFT-bak in om opgehaald te worden. Alles wordt centraal gecomposteerd en daarna verkocht. Als je een tuin, balkon of vensterbank hebt waar je groenten, sierplanten of kruiden kweekt, kan je dus een deel van je keukenrestjes terugkopen onder de vorm van compost.

Met het wormenhotel knip je een aantal schakels uit dat verhaal weg. Groenten- en fruitresten zijn om te beginnen geen afval, maar een grondstof. Misschien heb je daar nog niet bij stilgestaan, maar ze maken deel uit van de boodschappen waar je in de winkel voor betaald hebt. Reden te meer om ze te behandelen als een waardevol product, dat je zelf op een eenvoudige manier verwerkt tot compost. Nu ja, zelf: je kan rekenen op de belangeloze hulp van de compostwormen die het voor je doen. Het enige dat jij doet is voor de wormen een driesterrenrestaurant maken in een paradijselijke verblijfplaats: het wormenhotel.

In realiteit gaat het om twee plastic bakken van 30 liter die boven elkaar gestapeld worden waar de wormen in huizen en waar je de restjes ingooit, met daarbovenop een deksel om het lekker donker te maken. In de bovenste bak leven de wormen en zijn een aantal gaatjes geboord, de onderste dient als opvangbak voor overtollig vocht, het ‘percolaat’. Dat percolaat tap je geregeld af en kan je verdund aan je kamerplanten geven als power-voeding. De compostwormen zijn permanent aan de slag om je keukenrestjes om te vormen tot compost van topkwaliteit die je kan gebruiken voor je kamerplanten, je kruiden, je balkontuintje. Voor een plaag van ontsnappende wormen in huis hoef je niet bang te zijn. Zolang ze regelmatig te eten  krijgen, blijven ze maar al te graag in je hotel wonen. De restjes verdwijnen relatief snel en geven geen geuroverlast. De bak zet je in de garage, een berghok of waar dan ook, als het maar geen lawaaierige plek is en er geen extreme temperaturen heersen. Resultaat: gezonde en vrolijk groeiende planten, een stukje van je kringloop gesloten, geen stinkend afvalemmertje meer, en een stel dankbare huisdiertjes erbij!

  • Zijn compostwormen gewoon regenwormen?
  • Waar haal je ze en hoe krijg je er genoeg in je bak?
  • Hoe haal je de compost eruit als je voortdurend restjes blijft toevoegen?
  • Mag alles wat je anders in de GFT-bak zou gooien ook in een wormenhotel?
  • Wat als je een weekendje weg bent of op vakantie gaat, moet je dan een wormenoppas vinden?

Je komt het allemaal te weten in de workshop Maak je eigen wormenhotel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.