Permacultuur

Marc zette eind jaren 90 zijn eerste stappen in de natuurwetenschap met de opleiding tot herborist bij Maurice Godefridi. Dat inspireerde hem om het bosbouwbekwaamheids-diploma te halen bij Inverde. Hij werkte al twee jaar als bostoezichter in Brussel toen hij als boswachter kon starten in het Kapucijnenbos en Geografisch Arboretum van Tervuren. Die negen jaar durende carrière, en het inventariswerk in het unieke arboretum, gaf hem veel kennis en vele inzichten over bomen, bos, plantkunde en ecosystemen. In die jaren ontdekte hij de transitiebeweging, werd mede-oprichter van Transitie Tervuren, en organiseerde tal van activiteiten, waaronder een eerste versie van de DIY-permacultuurcursus, een format dat navolging kreeg.

In 2011 volgde hij een PDC bij Aranya in Turku, Finland, enkele jaren later vulde hij dat aan met de Educator’s Course bij de directeur van het Britse Permaculture Association Andy Goldring in het Deense Friland Eco-village. In 2014 zette hij een punt achter de boswachterscarrière om zich ten volle te kunnen wijden aan het geven van workshops, lezingen en natuurwandelingen, in combinatie met bosbeheersopdrachten op freelance-basis. Dat doet hij onder de vleugels van vzw Villa VanZelf. Zijn specialiteiten zijn een 5-daagse voedselboscursus, workshops over het droogtoilet onder de naam ‘Flush Free’, de workshop Duurzaam scheren met open scheermes onder zijn alter-ego ‘Monsieur Léon’, en natuurwandelingen.

Van 2017 tot 2019 was Marc co-lesgever bij de PDC van het Voedselbos, en gaf tot corona toesloeg les in de lesgeversopleiding en de jaaropleiding van Yggdrasil. Hij geeft ook geregeld rondleidingen in de tuin van Yggdrasil. In 2019 was hij co-lesgever bij de PDC van Martijn Ballemans, PuurPermacultuur, in permacultuurcentrum ‘La Ferme de Desnié’ in de buurt van Spa.

In 2020 startte Marc met een vijfdaagse theoretische cursus voedselbos om de nieuwe nood aan diepgaande kennis over natuurlijke processen te lenigen.

Marc: “Een belangrijke focus in onze vzw is het streven naar eenvoud, de menselijke maat. Dat probeer ik door te trekken naar mijn manier van lesgeven, de dingen zo eenvoudig mogelijk houden dus. Om te vermijden dat permacultuur vastroest in dogma’s keer ik ook graag terug naar de essentie der dingen en stel ze in vraag. Op die manier leer ik mensen permacultuur als instrument te gebruiken om in volle vrijheid natuur en hun eigen natuur nieuwe vormen te geven.”

Dit vonden cursisten van Marc:

  • “Wat heb ik genoten & geleerd van jou (sic) kennis van & passie voor de natuur. Daarnaast van je rust & vriendelijke uitstraling”

  • “Je deskundige advies en no-nonsense aanpak werden zeker geapprecieerd.”

  • “Voor de 2e keer heb ik genoten van je aanwezigheid, je energie, je kennis, je tips, kortom jij als persoon.”

…, en van de wandelingen:

  • “Dankjewel om je passie voor bomen te delen met ons. Je glimlach en pretlichtjes in de ogen verraden je liefde voor de natuur. Heel aangenaam om op deze manier bij te leren.”

  • “Kalm gidsend leidde je ons en al onze zintuigen doorheen een plek die ik niet kende. Ik heb genoten van alle proevertjes, de stille momenten en de weetjes.”