Flush Free

Maak de kringloop weer rond, met een composttoilet

Compost & toilet, een pracht van een combinatie! Met een composttoilet herwaardeer je je eigen lichaamsproducten tot compost, wat een uiterst waardevolle grondstof is. Bovendien bespaar je vele liters op je waterverbruik. In plaats van de zware milieubelasting en hoge waterrekeningen verbonden aan een doorspoeltoilet levert een composttoilet dus vooral voordelen op.

Villa VanZelf biedt alle kennis en know-how om de switch te maken en het composttoilet op te nemen in je manier van leven.

Onze keuze gaat naar een niet-gescheiden systeem, dat heeft belangrijke voordelen ten opzichte van andere systemen: het is eenvoudig en geurloos, het is makklijk te beheren en de compostering verloopt optimaal. Meer daarover in de Flush Free Kennismaking.

Je hebt de keuze tussen de Flush Free Kennismaking en de Flush Free Werkdag.

Tekening: F. Hundertwasser

Tijdens de Flush Free Kennismaking (2,5 à 3 uur) leer je van a tot z :

  • enkele goeie redenen om zelf met een composttoilet te beginnen
  • hoe het precies werkt
  • wat de voor- en nadelen ervan zijn
  • hoe het composteringsproces verloopt
  • wat compost doet met het bodemvoedselweb (in jouw tuin bv.)
  • hoe je praktisch aan de slag gaat met toilet en compostbak
  • de routine van het legen van de emmers
  • vragenvuurtje
  • praktische demo als er op de workshop-locatie een composttoilet en composteer-site aanwezig zijn.

 

Tijdens de Flush Free Werkdag krijg je in het eerste dagdeel alle basiskennis mee – zoals bij de Flush Free Kennismaking – en bouw je na de middag onder deskundige begeleiding zelf een composttoilet, dat je achteraf mee naar huis neemt. Er wordt gebouwd op basis van een standaard model (zie foto hiernaast). Op het ruggedeelte kan je je creativiteit de vrije loop laten (zie foto hiernaast). Alle materialen worden daarvoor voorzien en je krijgt er een (plastic) start-emmer bij. Aan het einde van de dag beschik je dus over alle theoretische en praktische bagage én een gebruiksklaar toilet! Zelf moet je alleen nog schilderen, en zorgen voor strooiselmateriaal en een compost-site en je kan Flush Free gaan leven.

Waar?

Flush Free Kennismaking en Flush Free Werkdag kunnen op vraag in heel Vlaanderen en Nederland worden georganiseerd, bij een gastorganisatie of bij een gastheer/-vrouw. Tijdens een werkdag kunnen maximum 8 toiletten gebouwd worden. Data van workshops zijn te vinden in onze Kalender.

Voor alle data en inschrijvingen ga je naar onze Kalender

Lees hier inspirerende composttoiletverhalen.