Stappen met Villa VanZelf

Stappen met Villa VanZelf staat voor: op adem komen en tegelijk verhalen meekrijgen over het planten-, boom- en bosleven. We organiseren zelf staptochten, in 2023 onder de noemer Seizoensstappers (maximum aantal deelnemers telkens 12 personen).

Daarnaast begeleiden we voedselboswandelingen in samenwerking met Avansa, kan je Marc boeken voor een rondleiding in het Arboretum van Wespelaar en verzorgt hij Plantenpraatjes bij De Verwildering. (info zie lager)

 

Reeks Seizoensstappers

Vier seizoenen, vier windrichtingen, vier fases van een mensenleven, van een jaar, een dag, een project. Alles draait op het ritme van de natuur. Maar wat is de betekenis ervan, en hoe slagen we erin om opnieuw dichter bij de natuur te leven, of terug aan te sluiten bij dat ritme? In vier wandelingen, elk seizoen, gaan we daar dieper op in. Inspiratie komt van het bos waar we doorheen lopen, van het sjamanistische medicijnwiel, en van elkaar.

Verwacht je aan actieve staptochten met ruimte voor je eigen inbreng, voor gesprek, voor allerlei vormen van interactie met elementen uit het bos.

Je kan elke wandeling apart volgen, of meteen inschrijven voor alle vier. Kostprijs is 20 € per wandeling, of 60 € voor de hele reeks. Je inschrijving is definitief na aanmelding via mail (welkom@villavanzelf.org) en betaling op de rekening van Villa VanZelf, BE45 9731 4485 5689, met vermelding van je naam en de wandeling-(en) die je wil volgen.

 • 23/04/2023: lente – oosten, 9u30 – 12u, Kapucijnenbos Tervuren (VOORBIJ)

  Het bos ontwaakt, de frisse lentelucht maakt ons optimistisch en brengt ons nieuwe ideeën. We staan ‘s morgens op en denken na over wat we in de aangebroken dag gaan doen. Het nieuwe jaar is begonnen en we maken goede voornemens. De natuur en alles wat erin leeft hernieuwt zich versterkt door de opkomende zon in het oosten. We wandelen door de natuur en genieten van alles wat ontluikt, we zijn alert voor wat het voorjaar onszelf brengt

 • 18/06/2023: zomer – zuiden, 9u30 – 12u, Kapucijnenbos Tervuren

  Het is zomer, de zon staat hoog, tijd om te spelen! We stromen van energie en buigen dat om naar actief zijn. Vlinders en bijen zijn heftig in de weer om bloemen te bestuiven. De beslissingen in het oosten zijn genomen en we gaan aan de slag. In het bos focussen we ons op ons bewegen en gaan we helemaal in interactie met elementen die we overal vinden.

 • 17/09/2023: herfst – westen, 10u – 17u, Zoniënwoud

  De regen maakt plassen op het pad. In de reflectie van het water zien we onszelf. We beschouwen het jaar dat bijna voorbij is en reflecteren over onze eigen weg. Wat werkte, wat niet, wat laten we los en wat nemen we mee. We zoeken naar verbanden en betekenis. In het bos leren we dieper door de bomen heen te kijken naar samenhang, symbiose en naar geborgenheid. Geen beter moment dan de herfst om op zoek te gaan naar de ziel van het Zoniënwoud.

 • 12/12/2023: winter – noorden, 18u – 20u30, Kapucijnenbos Tervuren

  De wintertijd is een periode van transformatie. De natuur gaat in rust, de mens gaat ‘s avonds slapen, aan het einde van ons leven gaan we dood, al is dat misschien ook slechts schijnbaar. Alle ervaringen van de dag transformeren zich in de nacht naar wijsheid. We omarmen in de winter de duisternis en gaan in het pikkedonker het bos in, en dan nog eens naar het donkerste plekje in het bos.

Vertrek voor de staptochten in het Kapucijnenbos: Eikestraat 102 / Vertrek voor de staptocht in het Zoniënwoud: Bosmuseum, Duboislaan 2, Hoeilaart. Deelnameprijs: 20 € per staptocht, of 60 € voor de volledige reeks.

 

Voedselboswandelingen

In samenwerking met Avansa Oost-Brabant bezoeken we tweemaal het Geografisch Arboretum van Tervuren op zoek naar voedselbosplanten. Het Arboretum is een waardevolle inspiratieplek voor voedselbossers in spé die meer willen leren over dynamieken van een bos, over eetbare bomen en struiken, hoe natuurlijke ecosystemen functioneren en hoe we ons als mens daarin kunnen bewegen. Voedselboswachter Marc kent het arboretum als geen ander en inspireert je met zijn verteltalent en zijn uitgebreide kennis en bos-ervaring. Sterk aanbevolen voor iedereen die interesse heeft in voedselbos, permacultuur, natural farming, syntropic farming, of in bomen en bos tout court. Inschrijven doe je bij Avansa Oost-Brabant, klik op de wandeling om door te gaan naar de inschrijfpagina.

 

Arboretum Wespelaar met gids

Arboreta, bomenverzamelingen, zijn superinteressante plekken om meer over bomen en struiken te leren, om de wonderen van bloesems te ervaren, om allerlei eetbaars te ontdekken naast de prachtige kleuren en geuren van blad en bloem. Marc geeft al jaren rondleidingen in het Geografisch Arboretum van Tervuren, maar er zijn nog veel meer mooie arboreta te vinden in België. Vanaf 2023 is Marc ook gids in het Arboretum van Wespelaar, een arboretum met internationale allure en bijzondere collecties van magnolia, esdoorn, rhododendron en stewartia, maar daarnaast ook vele andere mooie en zeldzame loofbomen en coniferen. Favoriete thema’s van Marc zijn voedselbosplanten uiteraard, maar ook coniferen, een zwaar ondergewaardeerde categorie van bomen die meer aandacht verdienen, en de ongelooflijke bloemenpracht in bijna elk seizoen die niemand onbewogen laat. Als je Marc als begeleider wil, stuur dan een mail naar welkom@villavanzelf.org om verder af te spreken. Prijzen en voorwaarden vind je op de site van Arboretum Wespelaar.

Plantenpraatjes

De Verwildering in Vinderhoute is op enkele jaren tijd een waar natuurparadijs geworden, dat vraagt om een diepgaandere blik op alles wat er groeit en bloeit, de schoonheid in details, maar ook: wat is natuur? Hoe ontwikkelt die zich? Welke plant groeit daar en waarom? Hoe worden planten gecatalogiseerd?
Actuele kwesties zoals invasieve planten, inheems versus uitheems en thema’s die voor jou actueel zijn komen aan bod. Of heb je je al eens afgevraagd hoe bomen groeien, of bomen kunnen praten, waarom bladeren groen zijn, en afvallen in de herfst? Wellicht komen bij jou nog een heleboel andere vragen op. Je kan ze meenemen naar de interactieve wandeling op

 • zaterdag 27 mei, 9u30 – 12u

 • zaterdag 27 mei, 14u – 16u30

Inschrijven bij De Verwildering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.