Stappen met Villa VanZelf

Stappen met Villa VanZelf staat voor: op adem komen en tegelijk verhalen meekrijgen over het planten-, boom- en bosleven. We organiseren zelf staptochten, in 2023 onder de noemer Seizoensstappers (maximum aantal deelnemers telkens 12 personen).

Daarnaast begeleiden we voedselboswandelingen in samenwerking met Avansa, kan je Marc boeken voor een rondleiding in het Arboretum van Wespelaar en verzorgt hij Plantenpraatjes bij De Verwildering. (info zie lager)

 

Reeks Seizoensstappers

Vier seizoenen, vier windrichtingen, vier fases van een mensenleven, van een jaar, een dag, een project. Alles draait op het ritme van de natuur. Maar wat is de betekenis ervan, en hoe slagen we erin om opnieuw dichter bij de natuur te leven, of terug aan te sluiten bij dat ritme? In vier wandelingen, elk seizoen, gaan we daar dieper op in. Inspiratie komt van het bos waar we doorheen lopen, van het sjamanistische medicijnwiel, en van elkaar.

Verwacht je aan actieve staptochten met ruimte voor je eigen inbreng, voor gesprek, voor allerlei vormen van interactie met elementen uit het bos.

Het is mogelijk om elke wandeling apart te volgen, kostprijs is 20 € per wandeling. Je inschrijving is definitief na aanmelding via mail (welkom@villavanzelf.org) en betaling op de rekening van Villa VanZelf, BE45 9731 4485 5689, met vermelding van je naam en de wandeling-(en) die je wil volgen.

De seizoensstappers-editie 2023 werd vervroegd afgerond. Eind dit jaar publiceren we een editie voor 2024. Hou onze kalender in de gaten! Interesse in een wandeling op maat? Contacteer ons via welkom@villavanzelf.org

 

Voedselboswandelingen

In samenwerking met Avansa Oost-Brabant bezoeken we tweemaal het Geografisch Arboretum van Tervuren op zoek naar voedselbosplanten. Het Arboretum is een waardevolle inspiratieplek voor voedselbossers in spé die meer willen leren over dynamieken van een bos, over eetbare bomen en struiken, hoe natuurlijke ecosystemen functioneren en hoe we ons als mens daarin kunnen bewegen. Voedselboswachter Marc kent het arboretum als geen ander en inspireert je met zijn verteltalent en zijn uitgebreide kennis en bos-ervaring. Sterk aanbevolen voor iedereen die interesse heeft in voedselbos, permacultuur, natural farming, syntropic farming, of in bomen en bos tout court. Inschrijven doe je bij Avansa Oost-Brabant, klik op de wandeling om door te gaan naar de inschrijfpagina.

 

Arboretum Wespelaar met gids

Arboreta, bomenverzamelingen, zijn superinteressante plekken om meer over bomen en struiken te leren, om de wonderen van bloesems te ervaren, om allerlei eetbaars te ontdekken naast de prachtige kleuren en geuren van blad en bloem. Marc geeft al jaren rondleidingen in het Geografisch Arboretum van Tervuren, maar er zijn nog veel meer mooie arboreta te vinden in België. Vanaf 2023 is Marc ook gids in het Arboretum van Wespelaar, een arboretum met internationale allure en bijzondere collecties van magnolia, esdoorn, rhododendron en stewartia, maar daarnaast ook vele andere mooie en zeldzame loofbomen en coniferen. Favoriete thema’s van Marc zijn voedselbosplanten uiteraard, maar ook coniferen, een zwaar ondergewaardeerde categorie van bomen die meer aandacht verdienen, en de ongelooflijke bloemenpracht in bijna elk seizoen die niemand onbewogen laat. Als je Marc als begeleider wil, stuur dan een mail naar welkom@villavanzelf.org om verder af te spreken. Prijzen en voorwaarden vind je op de site van Arboretum Wespelaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.