Stappen met Villa VanZelf

Stappen met Villa VanZelf staat voor: op adem komen en tegelijk verhalen meekrijgen over het planten-, boom- en bosleven.

We begeleiden voedselboswandelingen in samenwerking met Avansa, je kan Marc boeken voor een rondleiding in het Arboretum van Wespelaar en het Geografisch Arboretum van Tervuren, of je kan zelf een voorstel lanceren voor een wandeling.

 

Voedselboswandelingen

In samenwerking met Avansa Oost-Brabant bezoeken we in 2024 tweemaal het Geografisch Arboretum van Tervuren op zoek naar voedselbosplanten. Het Arboretum is een waardevolle inspiratieplek voor voedselbossers in spé die meer willen leren over dynamieken van een bos, over eetbare bomen en struiken, hoe natuurlijke ecosystemen functioneren en hoe we ons als mens daarin kunnen bewegen. Voedselboswachter Marc kent het arboretum als geen ander en inspireert je met zijn verteltalent en zijn uitgebreide kennis en bos-ervaring. Sterk aanbevolen voor iedereen die interesse heeft in voedselbos, permacultuur, natural farming, syntropic farming, of in bomen en bos tout court. Inschrijven doe je bij Avansa Oost-Brabant met volgende links:

 

Arboretum Wespelaar met gids

Arboreta, bomenverzamelingen, zijn superinteressante plekken om meer over bomen en struiken te leren, om de wonderen van bloesems te ervaren, om allerlei eetbaars te ontdekken naast de prachtige kleuren en geuren van blad en bloem. Marc geeft al jaren rondleidingen in het Geografisch Arboretum van Tervuren, maar er zijn nog veel meer mooie arboreta te vinden in België. Sinds 2023 is Marc ook gids in het Arboretum van Wespelaar, een arboretum met internationale allure en bijzondere collecties van magnolia, esdoorn, rhododendron en stewartia, maar daarnaast ook vele andere mooie en zeldzame loofbomen en coniferen. Favoriete thema’s van Marc zijn voedselbosplanten uiteraard, maar ook coniferen, een zwaar ondergewaardeerde categorie van bomen die meer aandacht verdienen, en de ongelooflijke bloemenpracht in bijna elk seizoen die niemand onbewogen laat. Als je Marc als begeleider wil, stuur dan een mail naar welkom@villavanzelf.org om verder af te spreken. Prijzen en voorwaarden vind je op de site van Arboretum Wespelaar.

Wandelingen in het bos

Duisterniswandeling op 1 december 2024, 18u in Tervuren

De winter is een tijd van rust, van inkeer en rijping, van transformatie. Jammer dat we daar zo weinig gelegenheid voor krijgen en zo weinig aandacht aan schenken. Toch is dat het ritme dat de natuur ons aanleert. Marc neemt je mee het donkere bos in, op zoek naar duisternis, stilte, en de weldaad die we ervaren wanneer we alle technologie, drukte, lawaai aan het einde van de straat achterlaten, zodat we ons natuurlijke ritme opnieuw aan den lijve kunnen ervaren.

Hoewel het nooit volledig stikdonker is, genezen je ogen snel van het eeuwige kunstlicht en algauw opent zich een nieuwe wereld vóór je, een wereld waar geluid een heel nieuwe dimensie inneemt, en je bewust maakt van al het leven om je heen. Tijdens deze wandeling wordt weinig gepraat, maar des te meer geluisterd.

Zaklampen niet toegelaten, maar geen zorgen, Marc kent het bos met z’n ogen dicht en leidt je zonder gevaar door de bomen!

Kostprijs: 15,00 €, inschrijven doe je met deze link, verdere details krijg je na inschrijving

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.