Natuur ervaren

'De natuur is geen plek die we bezoeken, de natuur is onze thuis' Gary Snyder

 

Meer nog, we zijn zelf integraal deel van de natuur, iets wat we vaak vergeten of meestal niet meer zo aanvoelen. Tijdens de wandelingen van Villa VanZelf krijg je de kans je natuur-zijn weer te ervaren. Marc helpt je om met verschillende blikken te leren kijken:

  •  de blik van de boswachter die vegetatietypes, habitats, pioniers- en climaxvegetaties en de lagenstructuur onderscheidt en bomen en (sporen van) bosdieren herkent
  • de blik van de ontdekkingsreiziger met oog voor ongewone bomen struiken
  • de permacultuurblik die een heel andere kijk geeft op het functioneren van een ecosysteem
  • en ten slotte het gevoel om de natuur te beleven zoals die op ons afkomt en te genieten van haar schoonheid, zonder oordeel of analyse.

Marc kent en herkent natuur als geen ander. Op elke locatie vindt hij eetbare planten, herkent hij natuurtypes en kan hij honderduit vertellen over bomen, bloemen, blaadjes en bodem. Zijn specialiteit is het Geografisch Arboretum van Tervuren, maar op elke natuurrijke plek in België en omstreken voelt hij zich thuis. Je kan Marc inhuren om een wandeling in je eigen buurt te organiseren. Neem contact op met Marc via welkom@villavanzelf.org.

Elke wandeling gaat door vanaf 10 inschrijvingen, en in weer en wind, tenzij onheilstijdingen voorspeld worden.

Hieronder een greep uit de reacties van eerdere deelnemers aan wandelingen:

Op zoek naar de ziel van het Zoniënwoud‘Heel informatieve en grensverleggende wandeling. Een eye-opener over hoe de bos-flora in elkaar zit’, ‘…weer meer in connectie met de eigen ziel. Zalig om via alle zintuigen te ervaren.’

Beleefwandeling in Balen: ‘Stilstaan bij alle zintuigen en bewust zintuigelijk het bos ervaren. Meer aanvoelen, proeven en ruiken!’, ‘Diep genoten. Zo’n aangenaam gebrachte begeleiding! Heel mooie avond. Veel bijgeleerd’.

Groeiers en bloeiers, Tervuren: ‘Interessante en vooral aangename wandeling. Vooral de weetjes en legendes zijn boeiend en blijven hangen’, ‘Dank je wel voor de, als altijd, interessante wandeling. Ook de kinderen hebben er van genoten, wat niet vanzelfsprekend is…’

Eetbare planten, Herselt: ‘Heel leerrijk om zo rustig een wandeling te maken’, ‘Heel complete toer met aangename stem verteld’.

Eetbare-plantenwandeling, Overijse: ‘Bedankt om een tip van de geheimen van de natuur op te lichten’, ‘Zeer leerrijk, ik kijk nu op een andere manier naar het bos, en vooral naar de planten op de bodem’.