7 life hacks voor zero waste cadeautjes

Onlangs op de radio gehoord in een reportage over frustraties: 'wrap rage'. Verpakkingswoede dus. Je kent het wel: iets is zo naadloos ingepakt dat je van pure kolere je scherpste aardappelmesje bovenhaalt om het ding te lijf te gaan en je duim openrijt in plaats van die vervloekte verpakking. Voilà, dat is dus 'wrap rage'. Zorg vooral dat het je niet overkomt in de pakjestijd die zich weer aandient.

1.KOOP LOKAAL / UNIEK / KLEINSCHALIG

Ja, we weten het: ‘alles’ is te vinden in de online shoppingparadijzen en de stenen winkels van de grote ketens, maar het kan ook anders. Doe de challenge en besluit om in deze eindejaarstijd de switch te maken: ga op zoek naar de leuke webshops van creatieve kleine ondernemers in eigen land of stap eens binnen in die speciale winkel met de aantrekkelijke etalage waar je altijd al eens wilde gaan kijken. 

2. TRANSFORMEER ‘SECRET SANTA’

Gaat het bij jullie ook zo: naampjes trekken en dan voor een afgesproken bedrag een cadeautje kopen? Gegarandeerd is de helft van de spullen in een lagelonenland gemaakt, is bijna niemand er gelukkig mee en verstoffen ze achterin een kast. Alternatief? Laat iedereen een praktisch of immaterieel cadeautje meebrengen voor alle feestvierders samen: tante C. draagt een paar mooie kaarsen bij, nicht S. laat een geliefd liedje horen en je broer leest een gedicht voor. Wees creatief en maak er een gezellig uitwisselingsmoment van.

3. GEEF ‘CONSUMABLES’

Alles wat je kan opdrinken en opeten loopt weinig risico ongebruikt achter te blijven. Als je er ook nog op let onverpakte dingen te geven, is dit een topper in cadeautjesland. Doe je best om er achter te komen wat de lievelingsthee, favoriete fair trade chocola, wijn, ambachtelijke koffie blend van je geliefden is.

4. PLAN EEN CADEAU-DATE

Verrassingscadeautjes zijn leuk, maar geef toe: vaak ook gewoon net niet helemaal wat je echt graag wou. Waarom niet een keer een cadeautjes-date plannen met je beste maatje of je partner: je gaat samen op stap om voor elkaar iets uit te kiezen en je krijgt er ook nog eens het geschenk van elkaars gezelschap bovenop.

5. SCHENK ERVARINGEN

Gewoon iets leuks om te doen. Afhankelijk van de interesses van de ontvanger filmtickets of museumbezoek, een concert of uitstap. Leukst van al: als je zelf deel bent van het cadeau. Maak een strippenkaart voor een vriendin om vijf keer op jouw kosten naar jullie favoriete koffiebar te gaan of een abonnement voor je petekind om 5 keer samen naar een speeltuin naar keuze te trekken.

6. MAAK HET ZELF 

Niks zo leuk als een met liefde zelfgemaakt cadeau, of het nu koekjes, een kaars, gebreide sokken, een handgeschreven brief of kruidenolie is. Geen handige harry? Schaf je cadeautjes aan bij makers die je kent uit je netwerk en van wiens werk je houdt. Je eigen verpakkingen maken is vast wel een haalbare kaart zijn. Weiger bij aankoop alle papiertjes, strikken, frutsels en wees creatief met stoffen wraps, kranten- of tijdschriftpapier, restjes touw of wol die je in huis hebt. Wedden dat de ontvanger die persoonlijke touch apprecieert.

7. GA VOOR GOEIE DOELEN

Dit is vooral iets wat je goed op tijd moet communiceren: ‘Deze kerst wil ik als cadeau helemaal niks, maar je kan me een plezier doen door goed doel X of Y te steunen.’

2 thoughts on “7 life hacks voor zero waste cadeautjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.