Beste overheid, geef klimaatpioniers een basisinkomen!

 De klimaatmars van 02/12/2018 is voorbij. De opkomst overtrof alle verwachtingen. Het moge duidelijk wezen: Belgen willen verandering en verwachten dat de overheid nu meteen een gedurfd, ambitieus klimaatbeleid voert voor een toekomst die duurzaam zal zijn of niet zal zijn. Omdat er geen alternatief is en business as usual  tot (meer) rampen leidt. De werkelijkheid is dat België amper een paar dagen na de klimaatmars in internationale onderhandelingen als enige Europees land samen met Tsjechië weigert om zich te engageren voor een energiereductieplan op langere termijn. De ene overheid  verschuilt zich achter de andere – wat is dat toch handig in ons land, je komt echt overal mee weg – om schaamteloos te kunnen zeggen ‘aan ons ligt het niet, hoor’.

Dan rest er maar één vraag: wat nu? Wat als zelfs zulke krachtige signalen als de klimaatmars ogenschijnlijk geen effect sorteren bij onze politici? Hieronder een aanzet, een idee. In het ideale geval één idee van vele, dus bij deze een oproep: ideeën zijn broodnodig, deel de jouwe.

Mijn idee: niet meer tegenstelling, wel meer samenwerking.

Moeten we meteen opnieuw op straat komen zoals sommigen suggereren? Burgerlijke ongehoorzaamheid? Sabotage? Gewelddadige actie? Persoonlijk zie ik geen heil in antagonisme. Rebellie, opstand, geweld, polariteit, conflict, … in mijn ogen zijn het middelen die passen bij een tijdperk dat we net willen verlaten. Een tijdperk dat sinds de industrialisering de nadruk heeft gelegd op competitie, op macht, op grote sommen geld, op winnen en verliezen en de visie ingang heeft doen vinden dat er geen enkele andere mogelijkheid is om voor vooruitgang te zorgen dan via deze wegen. Ik geloof dat het andere, nieuwe tijdperk dat we willen er één is van solidariteit en samenwerking. Ja, ook van solidariteit en samenwerking met de zo uitgespuwde politici, een woord dat voor velen al zowat gelijkstaat met profitariaat, machtsmisbruik en niks-doen. Je kan niet verwachten dat mensen in een machtspositie ook maar enige positieve actie gaan ondernemen als je ze voortdurend voor stelletje incompetente profiteurs uitscheldt.

Mijn idee: geef klimaatpioniers een statuut en een basisinkomen en laat ze complementair en adviserend werken.

Mijn ervaring sinds ik actief ben in Villa VanZelf is dat vele mensen wel willen, maar niet kunnen. Er is oprechte bezorgdheid over klimaatverandering, dat wel.

Maar telkens opnieuw stel ik vast dat mensen muurvast zitten in de wurgende greep van ons economisch stelsel. De meesten slagen er niet in om het bekende stramien te verlaten: het grootste deel van de dag te werken in een ziekmakende job om daarna het verkregen inkomen in een al even dwingende consumptie-carroussel weer uit te geven. Enkelingen lukt het om zich idealistisch in te zetten binnen verenigingen of actie te voeren, maar heel kenmerkend voor het verenigingsleven is dat mensen nauwelijks nog enige tijd en ruimte over hebben voor een engagement dat buiten de sfeer van betaald werk/gezin valt. Wie dit nog wel kan, behoort vaak om één of andere reden niet tot de werkende bevolking en loopt dan weer het risico gemarginaliseerd te worden, want niet in een betaald arbeidsstatuut zitten staat in onze samenleving gelijk met er niet helemaal bijhoren, geen status of positie hebben, geen respect verdienen.

Maar goed, tijd voor het idee. Beste overheid …

 • Roep een systeem van betaalde klimaatpioniers in het leven.

 • Geef mensen die sterk begaan zijn met een duurzame toekomst de mogelijkheid om zich daarvoor 100 % in te zetten door ze te voorzien van een basisinkomen en een netwerk. Erken dat dit soort werk een topprioriteit is en niet even onder de vorm van vrijwilligerswerk in de avonduurtjes moet gebeuren. Erken op deze manier ook deemoedig dat je het alleen niet aankan en de positieve krachten in de samenleving wil mobiliseren.

 • Leg vast dat elke gemeente en stad afhankelijk van de grootte recht heeft op een voldoende ruim aantal klimaatpioniers.

 • Schrijf geen overheidsexamen uit met een rist (diploma)voorwaarden, maar laat deze mensen zich op lokaal vlak verkiesbaar stellen en verkozen worden in een aparte verkiezing zonder verplichte opkomst.

 • Voorzie deze mensen vervolgens voor een van tevoren vastgelegde termijn van de nodige middelen via een basisinkomen dat voldoende ruim is om van te leven maar niet zo riant dat het hele land er schande van spreekt.

 • Zorg ervoor dat deze mensen in groter verband elkaar kunnen ontmoeten door ze op geregelde tijdstippen te laten samenkomen in een volksvergadering, een soort alternatief parlement waar geen wetgeving wordt gemaakt, maar die dient als een denktank / broeikas / labo waar goeie praktijken en nieuwe ideeën worden gedeeld en getoetst en waar grotere samenwerkingsverbanden tot stand kunnen komen.

 • Zorg ervoor dat deze mensen politiek onafhankelijk zijn en niet vast komen te zitten in de tegenstellingen en de moerassen van lokale en nationale partijpolitiek.

 • Luister naar deze mensen als adviseurs die de vinger aan de pols hebben binnen hun gemeenschap en werk ze niet tegen.

 • Stimuleer het klimaatpionierschap door het ruimte bekendheid te geven zodat elke bezorgde burger zich uitgenodigd voelt om met zijn lokale klimaatpioniers contact op te nemen en zich te laten inspireren of mee te werken.

Ik ben de eerste kandidaat klimaatpionier. Wie nog?

One thought on “Beste overheid, geef klimaatpioniers een basisinkomen!

 • Een heel interessant idee en goed verwoord. Het huidige systeem is onhoudbaar. Overal kom ik mensen tegen die ziek zijn geworden van te veel stress en een te hoog ritme. Mensen die noodgedwongen twee auto’s nemen, ongezonde in plastic verpakte afhaalmaaltijden kopen, en hun kinderen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat elders onderbrengen. Het kapitalisme bijt in zijn eigen staart: meer en meer mensen kunnen dit tempo niet meer aan en worden ziek.
  Daarom wil ik persoonlijk een basisinkomen voor iedereen. Voor kunstenaars, opdat ze hun talenten zouden kunnen ontplooien en ons verblijden met mooie werken. Voor iedereen die zich nu vrijwillig inzet, en voor iedereen die meer vrijwilligerswerk zou willen doen. Voor alle ouders die hun kinderen graag zelf zouden zien opgroeien en tijd met hen doorbrengen. Met een basisinkomen kunnen we allemaal ecologischer gaan leven. Het geld is er — in overvloed — het is alleen slecht verdeeld. In onze wereld is het, naar mijn mening, moreel laakbaar dat enkelingen een gigantisch kapitaal hebben. Daar zou een bovengens aan moeten gesteld worden: je mag niet meer dan x aantal euro’s op je rekening hebben staan, anders gaat het bedrag automatisch naar een goed doel. Waarom zouden we mensen nog toelaten om een vierde lamborghini te kopen, of een derde buitenverblijf, wanneer anderen op straat moeten slapen, en er geen geld voor echt belangrijke zaken als ons milieu overblijft?
  Basisinkomen voor iedereen. Zo snel mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.