Deze duurzame gewoonten nemen wij mee uit 2021

Niet dat we onszelf zo graag op de borst kloppen of behoefte hebben om rond te bazuinen dat we zo goed bezig zijn. Jaareindes nodigen er nu eenmaal toe uit om balansen op te maken, een stap terug te zetten en van een afstandje te kijken. Als we dat doen, waar zijn we dan blij mee? Wat voelt aan als helemaal geïntegreerd in onze levensstijl en delen we graag om anderen op ideeën te brengen? Maar ook: wat hebben we nog niet verworven en nemen we op in onze plannen voor een volgend jaar?

 

De plusjeskant (let op het woordje ‘vrij’!)

1. Koelkastvrij

Intussen stellen we het al bijna 8 jaar zonder koelkast. We leven nog, ons eetpatroon beperkt zich niet tot rauwkost en boterhammen met confituur, met andere woorden, het is perfect mogelijk. De positieve kanten kunnen we vooral samenvatten als: het leert ons aankoopdiscipline (niet hamsteren, weinig tot geen sterk bewerkte producten kopen), we zijn behoorlijk alerte voedselredders geworden (dat restje moet op, de wortels worden een beetje slap, dus vandaag verwerken), ons elektriciteitsverbruik is flink gedaald en onze keuken is zoemvrij.

Zijn er keerzijdes? Voor ons weinig. Onze behoefte aan ijskoude drankjes, ijsblokjes, roomijs, diepvriesproducten, puddinkjes en bewerkte producten allerhande was altijd al eerder beperkt en we missen ze dus niet echt. Kopen we ze toch, dan moeten ze snel verbruikt worden. Toegegeven: we hebben jonge kinderen noch tieners in huis en dat maakt het een stuk eenvoudiger.

2. Autovrije oprit

Vorig jaar werden we na jaren zonder auto eerder toevallig opnieuw autobezitters, maar we besloten tegelijk dat we geen oprit-auto of garage-auto wilden. Onze auto werd opgenomen in een deelsysteem (via Cozywheels) en staat op 3 km van ons huis geparkeerd. Je kan nog zó besluiten om autorijden voor kleine afstanden te vervangen door stappen of fietsen, op de zwakkere momenten – het regent, je hebt weinig tijd, je bent moe … – is de verleiding groot om toch maar gauw even de auto te nemen. Wanneer hij er niet staat, is de keuze heel eenvoudig. Voor ons de meest duurzame optie. De fysieke conditie is natuurlijk ook mooi meegenomen.

3. Flush Free, ofte het composttoilet

Door de combinatie van een doorspoeltoilet met een slechte afvoer en renovatiewerkzaamheden schakelden we zo’n 5 jaar geleden om naar enkel een composttoilet. De keuze die eerst tijdelijk leek werd definitief. Ons composttoilet bevindt zich binnenshuis en buiten de badkamer. De afstand tot tuin, zaagselvoorraad en compostbakken is kort, dat is wel zo handig. Onze waterfactuur is mini, we verbruiken geen drinkwater meer om lichaamsproducten weg te spoelen en door de compostering bekomen we een waardevol product waar onze moestuin dan weer happy mee is.

4. Maximaal afvalvrij

We behoren nog niet tot de kampioenen die hun afval van een heel jaar in één glazen potje kunnen stouwen, maar we blijven stappen zetten. Grote boodschappen in de supermarkt zijn uitzondering geworden, we kopen grotendeels verpakkingsvrij (de lijst van verpakkingsvrije winkels wordt alsmaar langer, check it!), hebben een bioboer op fietsafstand die op vrijdag en zaterdag een hoevewinkeltje openhoudt, letten erop om plasticvrij te douchen en scheren en kopen zo veel mogelijk tweedehands, van kleren tot meubels. 

5. Massakachel

Het kostte ons jaren om de knoop over de verwarming van ons huis door te hakken. Er was geen centrale verwarming bij aankoop en ons enthousiasme daarvoor was bijzonder lauw. We kozen voor onze leefruimte uiteindelijk voor een massakachel. Massa mag je heel letterlijk nemen. De constructie weegt bijna 3 ton en bestaat uit vuurvaste stenen, leemstenen en een leembezetting. De verbranding met Ecopower-houtbriketten  is superefficiënt, de massa accumuleert de warmte van de rookgassen en geeft die langzaam aan de ruimte af. Met grote opluchting ervaren we deze winter hoezeer we de juiste keuze hebben gemaakt. De kachel geeft een heel aangename warmte en vormt ook een indrukwekkend en sfeervol element in de kamer.

6. Switch-off ‘s nachts

Een klein stapje, maar toch het vermelden waard: sinds een tijdje letten we erop om ‘s nachts geen elektriciteit te verbruiken: geen enkele schakelaar in standby, geen telefoons ‘s nachts opladen en de wifi afzetten. Je kan het beschouwen als fysiek en psychologisch de knop om naar rustmodus.

De minnetjeskant (wat kan beter, en dus: wat zijn de voornemens?)

1. Move your money

Belgen praten niet graag over hun geld, maar laten we dat taboe bij deze doorbreken. Wij sparen al jaren bij Triodos en Villa VanZelf is klant bij Argenta. We hebben NewB-rekeningen, onze verzekeringen werden ook overgebracht naar NewB. Het grootste deel van onze financiën zit op die manier al bij meer duurzame banken. Minpunt: we hebben nog altijd een veel gebruikte zicht- en spaarrekening bij Belfius, een grootbank  die rood kleurt in de bankwijzer. Daar willen we vanaf. Inspiratie genoeg nochtans via Move Your Money. Moet lukken!

2. Digitale detox

Niet dat we eten met een telefoon naast ons bord of slapen met een tablet onder het bed, maar ook wij doen het: scrollen, klikken, schermplakken, ons verliezen in de krochten en bochten van het internet. Af en toe worden er edele voornemens gemaakt: niet na een bepaald uur ‘s avonds, aantal uren beperken, detoxmomenten of -dagen … Voorlopig blijft het daarbij. Hopelijk beterschap in 2022. 

3. Elektrische detox

We kunnen bijna niks meer zonder elektriciteit te gebruiken, beetje confronterend wanneer je erbij stilstaat (of wanneer de stroom uitvalt). Dat maakt ook dat onze lichamen door de permanente beschikbaarheid van kunstlicht hun natuurlijke slaap-waakritme nog maar moeilijk kunnen handhaven en dat we zelden of nooit de helende effecten van duisternis ervaren. We zijn ons daarvan bewust en willen er iets mee, maar gewoonten veranderen is een taai zaakje. Nood aan een concreet detoxplan! 

4. Meer inmaken

Wanneer je geen koelkast hebt, is voedsel inmaken een logische keuze, zeker op momenten dat de moestuin plots veel oogst levert. De weckpotten en inmaakketel hebben we al in huis, aan expertise ontbreekt het nog wat. Moeke Marleen kan ons daar vast bij helpen. 

Zo, dit waren onze lijstjes. Maak vooral ook eens de oefening voor jezelf en denk aan het schouderklopje voor de plusjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.