Minimalisme gaat meestal over minder spullen en een rustiger interieur, maar ook ons drukke hoofd kan een dosis minimalisme gebruiken. Voor mentaal afval bestaat er helaas geen zak in een hip kleurtje en ongewenste gedachten doneren aan de kringwinkel is moeilijk, maar hier toch 11 tips die je op weg kunnen zetten.
Blijven rondlopen met onverwerkte gebeurtenissen, scheefgelopen relaties die nog altijd aan je knagen, frustratie of kwaadheid ten opzichte van iemand die telkens weer in je opkomt: het kan je hoofd eindeloos in beslag nemen. Natuurlijk kan je in therapie gaan of proberen een relatie te repareren, maar het eerste kost je veel en het tweede kan onmogelijk of zinloos zijn.
Hier is een eenvoudige tip om het verleden op te ruimen: keer je kijk op de situatie of relatie radicaal om. In plaats van te focussen op alles wat vreselijk, kwetsend en negatief was, richt je je volle aandacht op alles wat goed was, wat je deed groeien en waar je dankbaar voor bent. Maak daar een lijstje van en lees het elke keer wanneer je weer in donkere gedachten vervalt. Dit wil niet zeggen dat je jezelf probeert te overtuigen ‘dat het allemaal zo erg niet was’, wel dat je een vollediger visie toelaat.
2. Oefen de pieker-stop
Wanneer je piekert ben je in een toekomst waar je bang voor bent. Heel menselijk, maar volslagen nutteloos. Leer jezelf aan om je zo snel mogelijk te betrappen wanneer je weer eens piekert. Je kan dat doen door altijd hetzelfde woord of zinnetje te gebruiken: ‘stop met piekeren’, ‘pieker-pauzeknop aan!’, … de mogelijkheden zijn eindeloos.
3. Wees 15 minuten per dag immobiel
Immobiel, dat wil zeggen: zit of lig stil en doe verder niets. Je kan dat meditatie noemen als je wil, maar je kan ook naar je plafond liggen staren of in een tuinstoel naar de wolken kijken. Oh ja, immobiel betekent ook: zonder je mobieltje (gsm).
4. Hou een bullet journal bij
Bullet journals, de veredelde vorm van to- do-lijstjes zijn al een tijdje in. Je kan er een echt kunstwerk van maken en 101 rubriekjes aanleggen met dingen om te onthouden of te doen, maar dat hoeft niet. Een eenvoudig boekje is ook goed. Het idee is dat je alles wat in een bullet journal staat alvast niet in je hoofd hoeft bij te houden. Tip: maak er iets moois en aangenaams van, dus geen krabbelige lijstjes en niet doorstrepen.
5. Hou één keer per week een schone-lei-festijn
Uitstellen zorgt voor hopen mentale ruis. Wat al een tijd ongedaan aansleept, wordt op de duur heel zwaar. Probeer elke week de dingen die al weken zijn blijven liggen van de baan te hebben. Geef toe: als je het ‘schone-lei-festijn’ noemt, is het veel minder erg dan wanneer het ‘inhalen’ heet. En ja, daarna mag je jezelf belonen met chocola, chips, champagne …
6. Train elke dag je creativiteit
Creativiteit is niet alleen voor schilders, dichters en songschrijvers. Zoek jouw favoriete manier van creatief zijn en besteed er elke dag een moment aan, bij voorkeur ‘s morgens.
7. Ga naar buiten
Deze behoeft geen toelichting.
8. Leg een dankbaarheidsschriftje aan
De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh zegt dat het niet het geluk is dat ons dankbaar maakt, maar wel dankbaarheid die ons gelukkig maakt. Je kan in een schriftje elke dag of regelmatig noteren waar je die dag specifiek dankbaar voor bent. Kies hele concrete dingen, dus eerder ‘gesprekje met x aan de bushalte’ dan ‘een fijne dag gehad’. Je zal merken dat het dikwijls kleine gebeurtenissen zijn die je anders niet bewust zou opmerken. Extra leuk om maanden na datum te herlezen en je te herinneren wat je anders helemaal niet zou hebben onthouden.
9. Geef repetitieve taken een vast moment in de dag
De kans is groter dat wat elke dag nu eenmaal even moet ook effectief gebeurt als je het telkens op hetzelfde moment doet: de afwas, de woonkamer opruimen, spullen voor de volgende dag klaarzetten, …
10. Slaap!
Hier is ook weer geen uitleg bij nodig. Genoeg slapen is een veel te onderschatte weldaad en een echte minimaliseer-boost voor je hoofd.
11. Zelfzorg in tijden van chaos
Altijd minimalistisch zijn is onmogelijk. Tijden van chaos horen er ook bij en worden dikwijls gevolgd door nieuwe inzichten. Meestal is ons hoofd geneigd tot verzet of bestraffing wanneer het niet goed gaat. Probeer af en toe voor een mentale oppepper te zorgen. Als het je niet lukt om in de spiegel te kijken en hardop te zeggen dat je ondanks alles een topwijf of megavent bent, dan kan je ook een momentje je ogen dichtdoen en jezelf toefluisteren dat je het prima doet en dat je helemaal achter jezelf staat.
Heb je zelf favoriete strategieën voor een minimalistisch hoofd. Deel ze!