Eenvoudiger Leven Tip 16 – 5 tips voor een eenvoudige kleerkast

1. Organiseer op kleur

Aanleiding voor dit bericht? Een tijdje geleden besloot ik mijn kleerkast anders te organiseren. Tevoren deed ik dat volgens kledingsoort: broeken bij elkaar, truien, t-shirts … Het werd na een tijd sowieso een zootje en dikwijls vond ik niet wat ik nodig had. Nu dacht ik: waarom niet een keer op kleur. En ja, dit is de hit. Het oogt veel rustiger en is gemakkelijker om te kiezen omdat ik wanneer ik naar de stapeltjes kijk spontaan voel: dit wordt een rode, blauwe, zwarte, wijnrode, wit-grijze, … dag. Ik kwam ook voor verrassingen te staan over wat de dominante kleuren in mijn kleerkast zijn.

2. Ontspul

Niks zo belastend en on-eenvoudig als elke dag in een kleerkast duiken waarbij je driekwart van de inhoud zelden of nooit draagt. Doe een loslaat-oefening: haal alles uit je kast(en) en maak stapels: houden / weg ermee / twijfelgevallen. Weg ermee gaat naar de kringloop, de twijfelgevallen mogen voorlopig blijven, maar noteer in je agenda dat je over hooguit drie maanden opnieuw gaat beslissen over de twijfelgevallen. Heb je ze intussen niet gedragen, dan heb je al een zachte indicatie dat ze misschien ook een enkele reis richting kringloop mogen maken.

3. Zorg voor opbergsystemen

Gebruik schoendozen, bakjes of lade-verdelers voor sokken, ondergoed, riemen, sjaaltjes, …

4. Koop eenvoudig

Voor mij betekent eenvoudig kopen: nooit meer gaan shoppen. Huh?

Ik merkte dat ik bijna altijd humeurig werd en hoofdpijn kreeg van urenlang winkel-in, winkel-uit, van reusachtige oppervlaktes met stapels kleren en de druk van: ‘ik moét nu echt vandaag broeken / schoenen / truien/ …’. Ik koop alleen nog kleren wanneer ik toevallig iets leuks zie en probeer te vermijden dat ik plots een noodzaak-aankoop moet doen.

5. Koop zo eerlijk mogelijk

Als je daar het geld voor hebt én het er ook aan wil besteden, kan je eco en fair trade en kleren van hennep en bamboe kopen in exclusieve en dure boetieks. Er zijn ook alsmaar meer sites en apps waarop je kan opzoeken hoe fair de kleren van een bepaald merk geproduceerd zijn.

Zelf koop ik bijna uitsluitend tweedehands en probeer ik me niet meer te laten verleiden tot goedkope kleding in ketens. Tweedehands heeft het voordeel dat je veel sneller alles kan uitfilteren wat je niet wil dragen, zodat het eenvoudiger is om er dat ene stuk uit te halen dat je bevalt. Dat betekent ook wel dat je de ingesteldheid van ‘ik wil nu met een leuk bloesje, vestje, … naar huis’ moet loslaten. Meestal vind je bij tweedehands kopen toevallig iets, of net helemaal niets.

Waar koop je tweedehands? Een paar tips:

Kringloopwinkels, Think Twice en Episode heb je op verschillende plaatsen en zitten in het goedkope segment. In Leuven is Kapstok in de Mechelsestraat een fijn en goedkoop adresje. In het duurdere segment kan je designermerken vinden. In Leuven bijvoorbeeld bij Rawette aan het Joris Helleputteplein en Cyaankali in de Diestsestraat.

Als je extra uitkijkt én een beetje googlet kan je in jouw buurt of de dichtstbijzijnde stad zeker ook tweedehands kledingwinkels vinden. Heb jij een favoriete tweedehands shop? Nog meer ideeën voor een eenvoudige kleerkast? Deel ze hieronder.

Sandra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.