Eenvoudiger Leven Tip 17 – Neem altijd de tijd

Heb jij tijd? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ of minstens ‘euh …’ of ‘Hangt ervan af waarvoor’ is. Voelt tijd voor jou als een spanningsveld, iets problematisch? Misschien niet altijd, maar toch vaak? Ik durf te wedden dat het antwoord ja is.

 

Onze tijdsbeleving bepaalt sterk ons doen en laten, ons humeur, onze (on)tevredenheid, kortom: ons vermogen om eenvoudig te leven. Daar is eigenlijk een heel simpele, maar daarom nog niet gemakkelijk te verwezenlijken oplossing voor, namelijk: altijd de tijd nemen. Voel je weerstand? Begrijpelijk, we leven in een tijdperk waarin de tijd nemen zowat synoniem lijkt van de kantjes eraf lopen, geen vooruitgang maken, slakketraag zijn, en dat wordt algemeen negatief beoordeeld. Maar er zijn een aantal heel goeie redenen om altijd de tijd te nemen. Al die redenen hangen samen, want besluiten dat je de tijd zal nemen zet iets in gang wat allerlei effecten heeft.

Wanneer je de tijd neemt, is je aandacht gericht op datgene wat je doet. Wanneer je gehaast bent, ligt je focus daarentegen op de tijd in plaats van op je bezigheid. Daardoor zijn dingen beter gedaan wanneer je de tijd neemt. Je hebt dus meer voldoening over wat je doet. Je hebt minder stress en voelt je kalmer. Gek genoeg krijg je meer gedaan wanneer je alles rustig en met aandacht doet. Haasten kost namelijk veel extra energie en zorgt voor een constante ondertoon van verzet en wrevel, waardoor op sommige momenten plots het energiereservoir leeg is en we moeten compenseren: bijvoorbeeld door overeten, door lege vormen van ontspanning waar we ons achteraf slecht om voelen, door consumeren en geld uitgeven.

Makkelijk gezegd natuurlijk, de tijd nemen. Terwijl we het allemaal kennen: last minute de deur uit rennen om een kind op te halen of de bus niet te missen, ‘gauw even’ naar de supermarkt voor sluitingstijd. Hoe kan je het anders aanpakken?

  • Vel geen oordeel over de waarde van wat je doet. Veel van ons haasten heeft te maken met het feit dat we sommige zaken als minderwaardig of minstens oninteressant beschouwen en we dus vinden dat ze snel moeten gebeuren. Dingen zoals aankopen doen, verplaatsingen met de auto, huishoudelijk werk … Wat je nodig hebt is een mind switch: proberen anders te kijken naar die zich dagelijks herhalende handelingen.
  • Maak realistische inschattingen en vertrek ruim op tijd als je ergens op een bepaald uur moet zijn: zelf ben ik er heel slecht in, maar ik weet wel dat het een wereld van verschil maakt, of ik net voor de deuren dicht gaan in de trein spring of nog een paar minuutjes in een ochtendzonnetje op het perron kan staan wachten.
  • Zeg tegen jezelf ‘ik heb tijd’ op de momenten dat je ongeduldig of gespannen dreigt te worden: in de rij bij de kassa in de supermarkt, in de wachtzaal van de dokter, wanneer de bus te laat komt, in de file, in een vergadering die blijft aanslepen, … Probeer de positieve kanten te zien, of verander iets aan de situatie als dat mogelijk is.
  • Verzet je niet tegen je agenda. Je wil liever een avondje of weekenddag thuis blijven, maar je agenda vertelt je dat je naar een feestje, vergadering, cursus moet. Je kan natuurlijk afzeggen, maar je kan ook besluiten: dit was mijn keuze en ik ga er nu voor, helemaal.
  • Neem ook de tijd wanneer het om je passies gaat: voor de ene is haar job een passie, voor een ander is het een sport of kunst, een project of studie. Hoe graag we die dingen ook doen, ook daar sluipt gemakkelijk een gevoel in dat het vooruit moet gaan, er resultaten moeten zijn, we zaken snel en efficiënt moeten afhandelen om ons geslaagd te voelen. Nee dus. Het kan zo veel voldoening geven om zonder enige haast onze meest geliefde bezigheden te kunnen ervaren. Tijd nemen zorgt er dan voor dat we elk moment kunnen beleven in plaats van alleen maar te kunnen genieten van het moment dat we iets bereiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.