Plasticvrij Leven – Alternatieven voor de shampoofles

Je hebt vast al wel van de 'no poo'-methode gehoord: afstappen van shampoo en je haar alleen nog met water wassen of met de bekende combinatie natriumbicarbonaat - appelazijn.

Waarmee je dan twee vliegen in één klap vangt: geen plastic afval onder de vorm van flessen meer, en ook ineens verlost van alle eventuele microplastics en ongezonde chemische stoffen in de shampoo zelf. Of misschien wel drie vliegen, want je hoofdhuid krijgt eindelijk de kans een natuurlijk evenwicht te hervinden, met als gevolg een stralende haardos. Dat is dus de theorie. In de praktijk werkt dit voor sommige mensen, maar voor heel velen werkt het helaas niet. Met als resultaat: de frustratie van ‘wat doe ik verkeerd?’ en het opgeven.

Mijn partner en ik hebben ook het experiment met natriumbicarbonaat en azijn en zelfs alleen maar water achter de rug, maar voor ons werkte het niet. Na een tijdje was stroef, plakkerig haar ons deel. Op zich is natriumbicarbonaat een krachtige reiniger; wie het goedje ook gebruikt om oppervlakken in bv keuken of badkamer schoon te maken zal dat wel weten. Het probleem zit hem eerder in de zuurgraad (ph-waarde) ervan ten opzichte van de ph-waarde van je haar. Natriumbicarbonaat is eerder alkalisch, terwijl je haar en huid eerder zuur zijn (ph-waarde tussen 4,5 en 5,5). Door langdurig natriumbicarbonaat te gebruiken kan je dus de zuurtegraad van je haar verstoren. Hieronder de alternatieven die ons wel happy maken, namelijk vaste shampoo en kleipoeder.

Vaste shampoo ziet eruit als een zeepblokje. Je vindt ze intussen al bij vele merken, in allerlei vormen, kleurtjes en geuren, duurder en minder duur. Op internet, in verpakkingsvrije winkels of bio-supermarkten. Zelf geef ik de voorkeur aan de vaste shampoo van Douce Nature, ‘Fleur de shampooing’, die in enkele varianten bestaat en geen kleurstoffen, actieve synthetische stoffen of petrochemische derivaten bevat (zie foto). Volgens Douce Nature gaat één blokje vaste shampoo net zo lang mee als 2 flacons gewone shampoo van 200 ml en is het dus een stuk zuiniger en goedkoper in gebruik.

Als je een schuimwolk op je hoofd gewend bent onder de douche is dit wennen. Een shampooblokje schuimt heel spaarzaam, dus als je veel en/of lang haar hebt, kost het een beetje moeite om ervoor te zorgen dat alle plekjes hun portie zeep krijgen. Uitspoelen gaat heel makkelijk, kammen na het wassen valt goed mee. Mijn haar voelt hiermee schoon en luchtig wanneer het droog is, en het is geen wervelende bos statische elektriciteit.

Alternatief nummer 2 is kleipoeder. Klei heb je in vele soorten: wit, groen, bruin, …  Je hebt de zogenaamde ‘ghassoul’ klei, bruine vulkanische klei die gewonnen wordt in het Marokkaanse atlasgebergte. ‘Ghassoul’ is berbers voor ‘wassen’, de reinigende en zuiverende eigenschappen van deze klei zijn al eeuwen bekend en bijvoorbeeld in hamams wordt ghassoul veel gebruikt. Het zit vol mineralen als kalium, silicium en magnesium, werkt ontgiftend en verwijdert vuil en dode huidcellen. De groene variant (zie foto) doet het ook prima.

Hoe gebruiken?

 • Afhankelijk van de lengte van je haar enkele eetlepels poeder in een bekertje mengen met lauwwarm water. Heb je kleibrokjes zoals op de foto dan kan je deze eerst malen of wat langer laten weken in water. Zorg ervoor dat je een matig vloeibaar papje krijgt dat gemakkelijk te verdelen is over je haar.
 • Als je tamelijk droog haar hebt, kan je een koffielepeltje olijfolie of een andere olie toevoegen. Ik hou het op enkele druppels geraniumolie voor de geur, ook andere essentiële oliën zijn geschikt, natuurlijk. Goed roeren, zodat er geen klontertjes meer inzitten.
 • Onder de douche het mengsel over je haar verdelen, even inmasseren en laten werken en goed spoelen.
 • Vind je je haar na deze wasmethode  te stroef en moeilijk door te kammen, dan kan je naspoelen met wat appelazijn.

Heel-eenvoudig-tip: niet zo geschikt voor permanente toepassing, maar als je een keertje ergens heen moet (zwembad, sauna, gaan logeren…) en geen zin hebt om een volle toiletzak mee te zeulen kan je je haar ook perfect een keertje wassen met het zeepblokje waarmee je je lichaam wast. Met Aleppo-zeep of een zachte zeep van bv Weleda gaat dat prima.

Extra verwentip: als je een dikkere pap maakt met groene klei wordt het een heerlijk gezichtsmasker. Daarvoor vermeng je één eetlepel poeder met enkele eetlepels water en smeer je het uit op je gezicht en hals. Vermijd de delicate huid rond je ogen. 10 à 15 minuten wachten tot het goedje begint op te drogen en trekkerig aanvoelt en dan alles zorgvuldig afwassen. Tot slot hydraterende crème of olie smeren en je hebt een fris ogend, zacht velletje en een aangenaam schoon en wakker gevoel.

7 thoughts on “Plasticvrij Leven – Alternatieven voor de shampoofles

 • Hey! Wassen zonder shampoo, met puur water is voor iedereen een optie, maar je moet veel geduld hebben. Zodra je shampoo gebruikt, houdt het shampoogebruik zichzelf in stand: je haren worden namelijk vettiger na een shampoo beurt, waardoor je ‘verplicht’ bent om al snel weer terug naar de shampoo te grijpen. Ikzelf ben al meer dan een jaar (zelfgemaakte) shampoo zeer geleidelijk aan het afbouwen en gebruik nu een verdunde versie van het oorspronkelijk recept met natriumbicarbonaat cfr greenevelien.com . Onze zoon van 7 maand heeft nooit shampoo gehad en we wassen zijn haartjes nog steeds puur met water. Het kan dus écht, maar je moet veel geduld hebben en geleidelijk te werk gaan, om van de shampoo vanaf te geraken eens je hem gebruikt hebt.

  • Beste Stijn, fijn dat dit voor jou en je gezin werkt. Wij denken niet dat het een kwestie is van voldoende geduld en dan werkt het voor iedereen. Genoeg verhalen gehoord van mensen die ondanks veel geduld een onhandelbare en ongezond aanvoelende haardos kregen met deze methode (of met de alleen-maar-water-methode). Haren kunnen heel verschillend reageren. En natriumbicabonaat heeft zeker een reinigende functie maar geen verzorgende voor haar en hoofdhuid en dit misten wij op de langere termijn (en dan heb ik het over enkele jaren).

   • Inderdaad, natriumbicarbonaat verzorgt je huid en haar niet. Dat zou je lichaam zelf moeten doen met de voeding die het krijgt. Natriumspul en eigenlijk eender welke shampoo, verstoort die lichaamseigen verzorging, net zoals zeep je natuurlijke huidverzorging verstoort. Ik gebruikte in het begin ook een veel te geconcentreerde versie van zelfgemaakte shampoo met natriumspul, zodat mijn hoofdhuid erg schilferde, maar na een paar weken vond ik de juiste verhouding voor mijn haar om het proper te krijgen zonder irritatie van de hoofdhuid. Daarna ben ik de concentratie geleidelijk gaan verminderen of beter, de shampoo verdund. Het is de bedoeling om uiteindelijk te komen tot een shampoo zonder natriumspul en aangezien mijn shampoo uit water en natriumspul bestaat is het dus de bedoeling om zo uiteindelijk alleen met water te wassen. Zo ver ben ik dus nog niet. Het is ook niet eenvoudig; veel zoeken en proberen; soms was mijn haar precies nog vettig en dan waste ik het een tweede keer, maar dan was het weer te droog en reageerde mijn hoofdhuid weer met extra vet, zodat ik deels opnieuw kon beginnen. Afin, mijn verhaal gaat dus niet over ofwel natriumbicarbonaat ofwel puur water. Nee, het is het verhaal van het afbouwen van shampoogebruik (eender welke shampoo) zodat je je haar alleen met water kan wassen. Ik weet ook nog niet of het mij zal lukken, maar het gaat toch de goeie richting uit; Maar ok, als je ervan overtuigd bent dat het niet werkt, dan zal het ook niet werken.

    • Ik ben niet overtuigd dat het niet werkt, denk wel dat het niet voor iedereen werkt. En heb zelf – op dit moment althans – geen motivatie voor deze aanpak. Denk ook dat de zachtheid/hardheid van het water een rol speelt.

 • Van Hummelen Irène

  2 juni 2018 at 23:22 Beantwoorden

  Dag Sandra,
  Kan je alleen het blokje shampoo gebruiken of wissel je best af met klei?
  En waar vindt je dat merk ?
  Groetjes,
  Irène.

  • Dag Irène, je kan zeker alleen vaste shampoo gebruiken, maar mijn ervaring is dat het altijd goed is om een keer af te wisselen met iets anders als je een product lange tijd gebruikt. Te vinden in oa Bioplanet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.