(Meer moet dat niet zijn. Zelfs de titel kan minimalistisch.)
Er zijn boeken die met groot vertoon van vette letters en gouden opdruk verkondigen dat ze je leven gaan veranderen. Meestal word ik dan extra sceptisch. En er zijn er die dat helemaal niet doen, een stille intrede maken en dan – bam! – een bommetje laten afgaan. Onlangs kwam er zo eentje ons huis binnen: bescheiden bibliotheekexemplaar met de mooie titel ‘Goodbye, things’. Auteur: Fumio Sasaki. In het Nederlands te vinden als: ‘Vaarwel, spullen’. Zodra het in ons midden was, gebeurde er iets: verschillende gezinsleden wilden het meteen lezen en sindsdien zijn we in de greep geraakt van minimaliseren. Nochtans waren we eerder al alert op ontspullen en consumeren we bewust, maar toen we door de bril van Sasaki naar ons huis gingen kijken, bleek dat er nog heel veel ruimte was om het anders aan te pakken. Bleken we eindeloos veel dingen te hebben die kasten vullen zonder er ooit uit te komen, hopen voorwerpen die ooit nuttig zouden kunnen zijn – maar wanneer? – en tonnen spul waarvan we gedachteloos vonden dat we het niet zomaar konden weggooien. Je herkent het vast wel: de nutteloze cadeautjes, het serviesgoed voor als er een keer 50 man komt eten, de plant die je niet echt mooi vindt maar vooruit we kunnen ‘m toch niet laten afsterven …
Fumio Sasaki beschrijft mooi hoe hij zelf in de greep was van rommel en een overdosis ‘stuff’, hoe hij gaandeweg zo erg ging versoberen dat hij nu in een piepklein appartementje woont met zowat niks erin en dat heerlijk vindt. Zo extreem hoeft natuurlijk helemaal niet, het fijne aan minimaliseren is dat je precies zo ver kan gaan als goed voelt en dat het ook een geleidelijke weg kan zijn. Bovendien is het net zo goed een mentaal als een materieel proces: minimaliseren brengt opluchting, rust, een groter zelfwaardegevoel, optimisme, …
Hier zijn 15 tips ontleend aan ‘Goodbye, things’ waarmee je zo aan de slag kan:
- Wanneer je iets wegdoet, win je meer dan je verliest: tijd, ruimte, vrijheid, energie, …
- Wees niet bang om te minimaliseren: de kans is groot dat je geen enkel ding dat je huis uitgaat een moment zal betreuren achteraf.
- Doe dingen van de hand waarvan je meerdere exemplaren hebt.
- Doe spullen weg die je al meer dan een jaar niet hebt gebruikt.
- Ga na welke voorwerpen je bezit omwille van de schone schijn en laat ze gaan.
- Maak foto’s van dingen die je moeilijk vindt om los te laten.
- Efficiënt opruimen is niet hetzelfde als minimaliseren.
- Laat onbenutte ruimte in je huis gewoon leeg in plaats van ze met nieuw spul op te vullen.
- Doe dingen weg die je ‘ooit’ denkt te gebruiken. ‘Ooit’ komt namelijk nooit.
- Wees niet creatief wanneer je spullen probeert kwijt te raken (je hebt dat lege koekblik niet nodig om al die ongebruikte kabeltjes in te stoppen).
- Vraag je af of je iets opnieuw zou kopen als je het kwijt zou raken. Als het antwoord nee is, mag het ding de deur uit.
- Bevrijd je van dingen waar je niet blij van wordt.
- Heb geen schuldgevoel over het wegdoen van voorwerpen die je kreeg van een overledene of dierbare. Het belangrijkste zijn de herinneringen die je bewaart, niet de spullen.
- Haal nooit meer dingen in huis omdat ze goedkoop of gratis zijn.
- Wees vriendelijk voor jezelf en voor anderen, minimaliseren is geen wedstrijd.
13 juni 2018 at 19:54
oh ja, minimaliseren is zalig, ik heb alleen bijgehouden waar ik blij van word. ik ga binnekort nog es verhuizen(80m2) en ik vrees dat er nog veeeeel weggaat. heerlijk zoveel mer plaats in je huis, hoofd en hart mss?
13 juni 2018 at 20:22
Inderdaad! Succes met die verhuis en met het verder ontspullen!
12 juni 2018 at 23:30
Heb genoten van je blog zonde koelkast en niet in het plaatje passen van doorsnee burger.
13 juni 2018 at 08:47
Oh dankjewel, heel fijn!