Plasticvrij Leven – Bulkaankopen in het groot

Al even van plan en eindelijk gelukt: een bulkaankoop in het groot.

 Waar? Verpakkingsvrije winkel Content in Leuven (in jouw buurt of streek is er vast ook één te vinden).  Ja maar, ik zie wel plastic op de foto, hoor ik je al opmerken. Klopt. Als je naar een verpakkingsvrije winkel gaat, sta je er doorgaans niet bij stil dat alles wat daar zo mooi staat te blinken in die grote bakken, potten en flessen natuurlijk ook wel eerst in één of andere verpakking heeft gezeten. In sommige gevallen – hier de pasta – is dat plastic. Of heeft de papieren zak toch nog een plastic venstertje. Maar goed, het plastic rond één megazak van 5 kg pasta is natuurlijk een stuk minder dan rond 10 pakjes van 500g. En er blijft ruimte voor verbetering: pasta in papieren zakken is vast ook wel te vinden. Het vaatje koolzaadolie links op de foto is ook van plastic, maar wel hervulbaar.  Of je beter 5 glazen flessen koolzaadolie koopt die je achteraf in de glasbak gooit of één plastic vaatje dat je kan hervullen? Ik weet het niet, maar als je uitgaat van het principe dat hergebruik duurzamer is dan recyclen, dan is het vaatje een betere keuze.  Tenzij je puur principieel geen plastic meer in huis wil. Die keuze maak ik voorlopig niet.

Wat met de prijzen? Die bleken scherp. Met de korting op grote hoeveelheden en de extra korting omdat ik minstens 5 grootverpakkingen kocht, werd het een voordelige aankoop. Bij vergelijking met de kiloprijs van kleinere verpakkingen in de bio-supermarkt won mijn verpakkingsvrije winkel het op bijna alle fronten. Een duimpje dus.

Ook mijn plan om de verplaatsing naar de winkel zo duurzaam en leuk mogelijk te maken, slaagde: ik gebruikte er onze plaatselijke deelauto voor en nodigde andere autodelers uit om mee te gaan, zodat het tegelijk een gezellig uitstapje werd in plaats van corvee-shopping.

Intussen groeit de collectie glazen voorraadpotten en voel ik me zo’n  winkeldame van lang geleden die uit grote voorraadzakken de potten op de schappen van haar kleine winkeltje hervult. Zalig!

2 thoughts on “Plasticvrij Leven – Bulkaankopen in het groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.