Badkamers lijken vaak plastic-paradijzen. Of misschien eerder: plastic-hellen. Flacons, tubes en potten hokken er samen op de badrand.
Behalve al het zichtbare plastic koop je er dikwijls ook een heleboel onzichtbaar plastic bij. In heel veel cosmetica-producten zitten namelijk zogenaamde ‘microbeads’, minuscule plastic korreltjes die niet alleen in scrub-producten zitten, maar ook in tandpasta, shampoo en oogschaduw. Die microkorreltjes worden niet door waterzuiveringsinstallaties uitgefilterd, komen in het drinkwater en in zee terecht, en uiteindelijk in ons lichaam. Door onszelf schoon te houden vervuilen we dus niet alleen het water en de oceanen, maar via een omwegje ook onszelf. We kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om dat hele zootje links te laten liggen. Maar wat zijn de alternatieven?
- Gezicht reinigen: kan je met water en zeep, als je een milde zeep van goeie kwaliteit kiest. De zachte natuurlijke zepen van Weleda zijn prima en drogen je huid niet uit. Ook een aanrader: Aleppo-zeep, traditioneel in de Syrische stad Aleppo gemaakt uit olijf- en laurierolie. Te vinden in bio-variant voor wie dat belangrijk vindt.
- Make-up verwijderen: kan met zoete amandelolie of een andere olie die geschikt is voor het gezicht.
- Wattenschijfjes: kan je vervangen door herbruikbare stoffen lapjes die je kant-en-klaar kan kopen of zelf maken. Stoffen zakdoeken doen het ook prima.
- Gezichtscrèmes: kan je vervangen door gezichtsolie van goeie kwaliteit: bv amandelolie, jojoba-olie, avocado-olie. Sommige oliën zijn prijzig, maar crèmes zijn dat – zeker als je voor een topmerk kiest – ook en met een fles olie kom je over het algemeen een stuk langer toe dan met een pot of tube crème.
- Douchegel: weg ermee, een doodgewoon zeepblokje doet het prima. De enige zorg die je hebt is om het na het douchen op een schaaltje of in een bakje te laten opdrogen zodat het stevig blijft.
- Body lotion: kan je vervangen door kokosolie of een andere olie. Je kan ook experimenteren door zelf mengsels te maken van oliën. Spiek op de etiketten van flessen lichaamsolie en laat je daardoor inspireren. Met enkele druppels essentiële olie erbij heb je ineens ook een lekker geurtje.
- Tandpasta: ter vervanging van tandpasta kan je tandpoeder maken door enkele eetlepels natriumbicarbonaat (zuiveringszout) in een potje te mengen met enkele druppels pepermuntolie. Een andere optie is zuivere kokosolie vermengen met wat pepermuntolie, natriumbicarbonaat en zeezout.
Als je zelf wat experimenteert en probeert merk je wat voor jezelf het beste werkt. De bonus die je erbij krijgt is dat je je losmaakt van al die producten die ons via overweldigende mediacampagnes met de inzet van supermodellen worden opgedrongen en die we zogenaamd nodig zouden hebben. Het kan allemaal veel eenvoudiger, gezonder en minder vervuilend. In veel gevallen wordt je huid er ook beter van.
14 januari 2019 at 18:06
Op welke manier bedoel je, Rita? In dit artikel (https://www.villavanzelf.org/blog/2018/05/24/plasticvrij-leven-alternatieven-voor-de-shampoofles/) hebben we het over shampoo. Wij zijn geen voorstanders van de methode natriumbicarbonaat+azijn, maar ook niet van ‘een goede shampoo’. Wegens al de chemische stoffen die erin zitten die de natuurlijke beschermlaag van je haar volledig weghalen en omdat we de plastic fles willen vermijden.
14 januari 2019 at 13:20
je haren wassen op deze manier is niet zuiver volgens mij ? Het tast ofwel je haar of hoofdhuid aan . Je haren gaan er dof en futteloos uitzien . Er gaat zich een laag rond de haardchubben vormen waardoor het plakkerig gaat aanvoelen . Geef liever wat geld uit aan een goede shampoo ! Je gaat er ook minder van moeten gebruiken en koop een navulpak.,
Grt