Zelf maken: kruidenzout en scrub-zout

Zout met een extra smaakje en scrub-zout met een lekker geurtje: je kan het in hippe winkels kopen waar je minstens zo veel betaalt voor imago en verpakking als voor de inhoud van het potje, of je kan het doodgewoon zelf maken.

Op het drogen van kruiden na gaat het snel, het is leuk om te doen en nog leuker om achteraf te gebruiken.

Voor het kruidenzout heb ik kruiden geoogst in de tuin: takjes rozemarijn en tijm, blaadjes lavas en salie (de lavendel op de foto is voor het scrub-zout). Potjes verse kruiden kopen en ze drogen of werken met al gedroogde kruiden is een alternatief.

De kruiden op de foto hebben een drietal weken op een droge en koele plek en onafgedekt gedroogd. Steeltjes en harde delen haal je eraf.

De blaadjes kan je malen in een keukenrobot, ik heb ze een tweede keer gemalen in een houten koffiemolen die ik enkel voor kruiden gebruik. De gemalen kruiden in een glazen potje doen, zout van goede kwaliteit – bijvoorbeeld Atlantisch of Keltisch zeezout – toevoegen en schudden tot alles vermengd is. Als je kant-en-klaar kruidenzout koopt, bestaat meestal maar 5 of 6 % uit kruiden, bij dit zout is dat veel meer, maar je kan de verhouding naar eigen smaak maken.

Voor het scrub-zout – op de onderste foto – is dit de samenstelling: enkele koffielepels gedroogde lavendelbloemetjes, gewoon keukenzout – in dit geval heeft de kwaliteit weinig belang -, 6 druppels essentiële olie van lavendel, enkele eetlepels amandelolie of een andere olie naar keuze die goed is voor de huid, zoals jojoba-olie, argan-olie, hennep-olie, avocado-olie, of als je dat allemaal niet in huis hebt is olijfolie ook prima geschikt. Alles in een potje doen, goed schudden en klaar. Het fijne aan deze scrub is dat doordat er wat olie inzit je tegelijk scrubt en je huid voedt, zodat je na de douche geen body lotion hoeft te smeren.

Heb je een extra gevoelige huid, dan kan je de scrub ook maken met suiker in plaats van zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.