Wie wil er nog zuurkool – lauwwarme drab bij een broodje met worst op de kermis is mijn eerste onaangename associatie – als je ook kraut-chi kan maken?
Never heard of? Kraut-chi is de samentrekking van sauerkraut en kimchi. Beide hebben als basis gefermenteerde kool, maar het eerste komt uit de Europese keuken en het tweede uit de Koreaanse. Combineer je beide, dan krijg je kraut-chi, een fris-zurige groentensalade. Het is heel eenvoudig te maken op een tv-loze winteravond.
Dit heb je nodig: een grote, goed schoongeboende emmer of teil, glazen potten met schroef- of clipdeksel, groenten (allerlei samenstellingen zijn mogelijk volgens wat je in huis hebt, in ons geval was het veel rode en weinig witte kool. Opletten met pompoen en wortel, daarvan gebruik je naar verhouding best niet te veel omdat ze minder water bevatten dan kool), messen, dunschiller, zout en smaakmakers. In dit geval look, gember, venkelzaad en jeneverbessen, maar je kan bv. ook peperkorrels of pepertjes toevoegen als je het graag pittig hebt.
Zo ga je te werk:
Weeg alle groenten. Dit om te weten hoeveel zout je moet toevoegen. Een verhouding van 1,5 à 2% zout is goed. Wij hadden 2 kg groenten en voegden 40 g zout toe.
Snijd alle groenten in snippers of fijne stukjes met mes en/of dunschiller en doe ze in de emmer. Voeg ook het zout en de smaakmakers toe en schep door elkaar. Begin de groenten met je handen te kneden, knijpen, bewerk ze met je vuisten, kortom: laat je maar eens goed gaan. Na een tijdje ziet het eruit als op de foto hiernaast.
Blijf doorkneden tot de groenten flink vocht afgeven en er onderaan in de emmer een bodempje sap staat. Lukt dit niet goed? Dan ken je nog iets meer zout toevoegen of een beetje water dat je eerst gekookt hebt en hebt laten afkoelen. Wanneer je mengsel klaar is schep je het over in de glazen potten, goed aandrukken, heel de pot vol. Als je de groenten aandrukt, moet er meteen vocht naar boven komen.
Schroef de deksels erop en zet de potten in een plastic bakje, op kamertemperatuur. In de komende dagen begint het fermentatieproces. Er zal vocht langs de randen van de potten sijpelen en je kan soms fermentatiegassen horen ontsnappen. Je kan een handje helpen door elke dag de deksels los en weer vast te schroeven om de potten te luchten. Na een vijftal dagen verhuis je de potten naar een koelere plek, en na drie weken kan je al eens proeven van je kraut-chi. Daarna kan je ‘m nog maanden bewaren. Succes en smakelijk!
Vertel hieronder iets over je ervaring met kraut-chi maken als je je aan het experiment waagt.