Plasticvrij Leven – mini-stapjes en enige frustratie

Een hele uitdaging, dat plasticvrij leven. Ik ben er trouwens nog wel een eindje vanaf. De mini-stapjes van de laatste tijd delen helpt, en kan jou ook weer inspireren. Bij deze ...


  • metalen drinkrietjes: één van mijn dochters heeft iets met drinkrietjes, besefte dat dit wel heel veel plastic afval oplevert en kocht online een setje metalen rietjes, met bijgeleverd borsteltje om ze goed schoon te kunnen maken. Heel leuk om te merken dat de ecologische reflex doorgegeven wordt aan de jongere generatie, ook al zijn ze lang niet te vinden voor alle aspecten van de levensstijl van hun ouders.

  • tandenborstel van bamboe: mijn tandenborstel was aan vervanging toe en ik kocht een bamboe exemplaar. Hij is gemaakt van een soort bamboe die panda’s liever niet eten, heeft haren van BPA-vrij nylon en is voor 98 % biologisch afbreekbaar. De prijs ligt met 3,49 € een stuk hoger dan een goedkope plastic tandenborstel maar is vergelijkbaar met die van de iets duurdere exemplaren in de supermarkt.  Dat heb ik er voor over. Ik koos voor de soft variant. Het handvat ligt goed in de hand en de borstel poetst inderdaad heerlijk soft. En ik inspireerde intussen al één van m’n gezinsleden die ook zo’n mooie tandenborstel wilde.
  • vulpen: ik had al eerder vulpennen, maar de laatste tijd deed ik het weer met plastic balpennen. Ik schrijf relatief veel met de hand dus gaan die balpennen er in vrij hoog tempo door. Recente aankoop: een eenvoudige vulpen. En ja, daar zitten ook weer plastic inktbuisjes in. Helaas heb ik daar voorlopig geen oplossing voor. Als iemand weet hoe je plasticvrij kan schrijven met de hand, laat het me weten.
  • voeding in bulk of grote verpakkingen: recent chilivlokken in bulk en rijst in een papieren zak van 5 kg in huis gehaald. Dit is een terrein dat langzaam maar zeker uitgebreid wordt.
  • kattenvoer: jarenlang kochten we vershoudzakjes voor onze kat, omdat dat nu eenmaal handig is, maar ik was het zo erg beu om elke dag die zakjes weg te gooien dat we zijn overgeschakeld naar blikken. Ik vind het niet ideaal, want blik is natuurlijk ook afval, maar voorlopig heb ik er geen andere oplossing voor. Zelf kattenvoer maken vind ik geen optie.
  • geen plastic zakje in de pedaalemmer in de keuken: tot een tijdje geleden stopte ik altijd een plastic zakje in de pedaalemmer. Ik verving die een tijdje geleden door een stoffen, wasbaar zakje, maar dat leverde schimmel op en ik moest het zakje weggooien. Oplossing: geen zakje in de emmer, regelmatiger legen in de grote vuilnisbak en goed uitwassen.
  • papieren nieuwsbrief met plastic folie weigeren: stoor jij je ook aan nieuwsbrieven die je steevast in zo’n plastic wikkel toegestuurd krijgt? Ik had er recent één waarop stond vermeld dat ik kon overschakelen naar een digitaal exemplaar. Dat heb ik dan ook meteen gedaan.

En dan nog even de frustratie … Vegan producten in – helaas – plastic verpakking. Enkele maanden geleden ging ik grotendeels vegan eten. Ik ontdekte er nieuwe producten door, bijvoorbeeld vegan kaas, maar die zit dan weer in plastic verpakkingen. Af en toe hou ik ook wel van een vegan burger die ik niet zelf hoef te maken en ook die hebben doorgaans een plastic jasje aan. Ik zal maar wijselijk besluiten dat ik geen plastic-heilige hoef te worden en dat elk stapje vooruit meegenomen is.

6 thoughts on “Plasticvrij Leven – mini-stapjes en enige frustratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.