Vijfdaagse voedselbospioniers-cursus editie 2024

copyright Avansa Oost-Brabant

In deze cursus combineren we kennisoverdracht over voedselbossen met bezoeken aan voedselbospioniers. Zo geven we een degelijke basisbagage mee over het concept voedselbos en maken we anderzijds kennis met inspirerende praktijken op het terrein. Wat kan je verwachten?

  • per cursusdag bezoeken we een specifieke voedselbospioniersplek in Oost-Brabant
  • voor de middag luisteren we naar het persoonlijke verhaal en de inspiratiebronnen van de voedselbospionier 
  • we ontdekken tegelijk het terrein en zijn eigenheid
  • na de middag behandelt Marc van Villa VanZelf een cursusthema dat inspeelt op kwesties of opportuniteiten die zich op de locatie voordoen
  • daarna gaan we actief met alle input aan de slag om oplossingen te vinden.

Net als de vorige editie wordt deze cursus een intensieve combinatie van aanstekelijke verhalen, prachtige plekken, een stevige portie kennisoverdracht en volop gelegenheid om met collectieve kennis, wijsheid en energie aan de slag te gaan.

Villa VanZelf werkt hiervoor opnieuw samen met Avansa Oost-Brabant. Avansa Oost-Brabant kan je gerust een voortrekker noemen wat voedselbossen betreft. Met het project Voedselbosnetwerk organiseren ze sinds 2021 activiteiten in de verschillende voedselbos-initiatieven in Oost-Brabant, vanuit de overtuiging dat mensen verbinden inspireert en versterkt.

Dit zijn de data en locaties:

21 april: Sint-Pietershof in Vissenaken

4 mei: S-Poire in Holsbeek

18 mei: Biesembos in Geetbets

1 juni: Plukveld Zonnebloem in Tielt-Winge

15 juni: De Hazelaar in Tervuren

Inschrijven doe je via Avansa Oost-Brabant met deze link.

Via onze contactpagina kan je aanmelden voor de maandelijkse e-brief, zo blijf je vanzelf op de hoogte van al onze activiteiten.

 

Bijkomende info over de cursus:

  • De cursusthema’s staan los van elkaar. Elke dag krijgt een specifiek thema op basis van wat de gastvrouw of -heer aandraagt. Elke dag kan in principe apart gevolgd worden. Kandidaten die inschrijven voor de hele reeks krijgen voorrang, maar als er deelnemersplekjes open blijven kan ook dag per dag ingeschreven worden. Die mogelijkheid wordt later meegedeeld op deze site en op die van Avansa Oost-Brabant.

  • In deze cursus leer je niet stap voor  stap hoe je een ontwerp aanpakt, hoewel uitgebreid gefocust wordt op het ontwerp van de gastplek en er vele ontwerpkwesties aan bod zullen komen.

  • Elke dag start stipt om 9u30, met een halfuurtje aanloop vanaf 9u. Het eind-uur is voorzien om 16u, maar daar gaan we flexibel mee om. Afhankelijk van de interactie en dynamiek kan de dag soms wat vroeger eindigen of wat langer  uitlopen. In elk geval wordt vanaf 16u geen nieuwe info gegeven, waardoor deelnemers die tijdig moeten vertrekken niets missen.

  • Hou er rekening mee dat de cursus voornamelijk buiten doorgaat, met soms elementaire voorzieningen. Zorg voor aangepaste kleding en schoeisel. Er is sowieso sanitair (spoel- of composttoilet) en een schuilplek in geval van regen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.