Vijfdaagse voedselbospioniers-cursus najaarseditie 2024

De najaarseditie 2024 staat online op de site van Avansa Oost-Brabant! Via deze link kan je inschrijven. Hieronder vind je de data en locaties die we bezoeken, en alle verdere info over de cursus.

In deze cursus combineren we kennisoverdracht over voedselbossen met bezoeken aan voedselbospioniers. Zo geven we een degelijke basisbagage mee over het concept voedselbos en maken we anderzijds kennis met inspirerende praktijken op het terrein. Wat kan je verwachten?

  • per cursusdag bezoeken we een specifieke voedselbospioniersplek in Oost-Brabant
  • we luisteren naar het persoonlijke verhaal en de inspiratiebronnen van de voedselbospionier 
  • we ontdekken tegelijk het terrein en zijn eigenheid
  • Marc behandelt van Villa VanZelf een cursusthema dat inspeelt op kwesties of opportuniteiten die zich op de locatie voordoen
  • daarna gaan we actief met alle input aan de slag.

Net als de vorige editie wordt deze cursus een intensieve combinatie van aanstekelijke verhalen, prachtige plekken, een stevige portie kennisoverdracht en volop gelegenheid om met collectieve kennis, wijsheid en energie aan de slag te gaan.

Villa VanZelf werkt hiervoor opnieuw samen met Avansa Oost-Brabant. Avansa Oost-Brabant kan je gerust een voortrekker noemen wat voedselbossen betreft. Met het project Voedselbosnetwerk organiseren ze sinds 2021 activiteiten in de verschillende voedselbos-initiatieven in Oost-Brabant, vanuit de overtuiging dat mensen verbinden inspireert en versterkt.

Dit zijn de nieuwe data en locaties:

31 augustus: Biesembos in Geetbets

14 september: Onzen Hof in Kumtich

29 september: Overvloed en Energuy in Vissenaken

13,oktober: Voedselbos van de Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets

19 oktober: Boscoöp in Zelem

Bijkomende info over de cursus:

  • We komen terecht op pionierende plekken waar in sommige gevallen nog maar net de eerste aanplantingen zijn gebeurd, verwacht je dus niet aan een semi-volwassen voedselbos. Van die laatste zijn slechts enkele voorbeelden in Vlaanderen te vinden, het is ook niet de opzet van deze cursus.

  • De cursusthema’s staan los van elkaar. Elke dag krijgt een specifiek thema op basis van wat de gastvrouw of -heer aandraagt.

  • In deze cursus leer je niet stap voor stap hoe je een ontwerp aanpakt, hoewel uitgebreid gefocust wordt op het ontwerp van de gastplek en er vele ontwerpkwesties aan bod zullen komen.

  • Elke dag start stipt om 10u, met een halfuurtje aanloop vanaf 9u30. Het eind-uur is voorzien om 16u, maar daar gaan we flexibel mee om. Afhankelijk van de interactie en dynamiek kan de dag soms wat vroeger eindigen of wat langer  uitlopen. In elk geval wordt vanaf 16u geen nieuwe info gegeven, waardoor deelnemers die tijdig moeten vertrekken niets missen.

  • Hou er rekening mee dat de cursus voornamelijk buiten doorgaat, met soms elementaire voorzieningen. Zorg voor aangepaste kleding en schoeisel. Er is sowieso sanitair (spoel- of composttoilet) en een schuilplek in geval van regen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.