Zero waste, ook op reis!

Heb jij dat ook: op reis vertrekken en vaststellen dat die lichte voetafdruk je plots een stuk minder goed lukt? Op je vakantieplek blijken geen voorzieningen te zijn om afval te scheiden. Zonder nadenken heb je een snelle maaltijd in een plastic wegwerpbakje beet, etc. Met wat voorbereiding en de juiste uitrusting kan je ook tijdens je zomervakantie zero waste leven.

 

De grootste afvalposten zijn voor de meesten onder ons: winkelen, maaltijden en lichaamsverzorging. Als we even wat ideetjes verzamelen om die drie onderweg zero waste aan te pakken, komen we al een heel eind.

Shopping

Heb je doorgaans wel wat stoffen zakjes in je tas zitten voor aankopen? Trek die goeie gewoonte door op reis. De volledig in plastic folie opgetrokken supermarkt kan je overslaan, ten voordele van de buurtwinkel, een lokaal marktje of wie weet zelfs een verpakkingsvrije winkel. 

Op reis doen mensen meestal meer impulsaankopen en oh dat tasje met bijzonder logo bungelt wel zo cool aan je arm, maar zodra je thuis bent, is de magie er af. Maak van je hart een steen en weiger het dus aan de kassa.

Als je echt wil shoppen, kan je er een sport van maken om tweedehandszaken af te schuimen. Zoveel meer couleur locale dan de gekende merkwinkels die in elke Europese winkelstraat hetzelfde zijn. In sommige steden is tweedehands zo ingeburgerd dat je er een hele middag lol aan kan beleven. 

Maaltijden

Reizen zorgt voor plotse hongertjes waar je niet altijd op voorbereid bent, of je hebt geen zin om alsmaar met een complete pick-nicktas rond te zeulen. Wel zo slim: een kleine basisuitrusting in je rugzakje. Drinkbus, lichtgewicht bestekje van bamboe, een wrap met klittenband om een broodje of croissant in te verpakken of een lunchcbox. En je coffee-on-the-go, die gaat natuurlijk in je herbruikbare koffiebeker. 

Lichaamsverzorging

Ik kan me de tijd herinneren dat ik shampoo, douchegel en dergelijke zat over te gieten in kleinere flesjes en dan nog de rits van mijn toiletzak niet dichtgesjord kreeg. Voorbij die tijden! Een shampoo & body-bar vervangt alvast twee flessen. Tandpasta op een stokje of tandpastatabletjes combineer je met een bamboe tandenborstel. Deo in een kartonnen roller past net in dat ene zijzakje van je tas. Al die vaste producten hebben als bijkomend voordeel dat ontnuchterende lek-accidenten op je favoriete t-shirt vermeden worden.  De safety razor (M/V) is de redder in nood wanneer benen, oksels of stoppelwangen even moeten bijgewerkt worden (of je besluit lekker lui voor naturel te gaan).

En mogen we dan nooit een keer echt de rol lossen? Moeten  we zelfs op vakantie het leed van de planeet op onze rug torsen en in een afvalvrije kramp schieten? Nee, natuurlijk niet. Als het een keer niet lukt, lukt het gewoon niet.  Ontspan, strijk neer op een terrasje, bestel een drankje en haal je herbruikbare rietje boven. Fijne vakantie! 

Locatie foto’s midden en onder: Content Smidse, Leuven

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.