Je vakantiereis met de trein: 5 tips!

Nog niet eens zo heel lang geleden vond ik het doodnormaal met vakantie in zicht: bestemming kiezen, verblijfsplek zoeken, huurauto reserveren.  Tot de knop om ging en we besloten dat we het nu eens echt eco gingen proberen: met de trein dus. Berlijn werd de eerste bestemming. Gevolgd door Kopenhagen en Stockholm. Dit jaar wordt het Wenen en Boedapest. Wanneer ik erover vertel, is de reactie vaak: oh ja, leuk, dat willen wij ook wel eens. In de praktijk blijkt het niet alleen moeilijk om de auto-/vliegtuiggewoonten te laten varen. Heel wat welmenende reizigers die zich verdiepen in internationaal treinreizen raken in hun zoektocht hopeloos verstrikt en geven het dan maar op. Vijf tips voor meer succes:

Tip 1: negeer de NMBS

Het is niet kwaad bedoeld, maar tenzij  je alleen een simpel retourtje met TGV of Thalys wil, bezorgen zowel de website van de NMBS als het loketpersoneel een mens eerder grijze haren en frustratie dan een snel en prettig geboekte internationale reis.

Tip 2: surf naar Lowtech Magazine

De praktische gids voor treinreizen in Europa op Lowtech Magazine lezen is een goeie start. 

Tip 3: beschouw de trein als een integraal deel van je reis in plaats van als een vervoersmiddel

Meestal vinden reizigers dat hun vakantie begint zodra ze eindelijk die plakkerige auto uit zijn of wanneer ze de stadswoestijnen rond luchthavens achter zich hebben gelaten. Met de trein begint je vakantie zodra je ingestapt bent. Je kan er dus ook echt iets bijzonders van maken als je je fantasie erop loslaat. Met de trein op de boot (bv tussen Duitsland en Denemarken), een keertje met de nachttrein (die zijn er echt nog in Europa), routes door prachtige landschappen: het kan allemaal. 

Tip 4: doe aan prijsvergelijking

Seat61 geeft heel veel tips, zowel wat routes als prijzen betreft. Trainline verkoopt tickets van verschillende vervoersmaatschappijen zonder meerprijs. Als je door Duitsland moet, is Deutsche Bahn checken altijd een aanrader.

Ideaal met de trein is verschillende bestemmingen na elkaar aandoen en op dat vlak is Interrail haast niet te kloppen wat prijs betreft. Het systeem waarbij je op een specifiek aantal reisdagen binnen een bepaalde periode vrij kan reizen binnen Europa is er niet alleen voor jongeren, ook als volwassene kan je er gebruik van maken. Extra fijn aan de website van Interrail is dat je er je hele reis kan organiseren: van het aankopen van railpassen tot het opzoeken van dienstregelingen en het maken van reserveringen. Voor nachttreinen en routes met verplichte reservering betaal je extra, maar die kan je als je wil ook vermijden.

Ja maar, is het vliegtuig toch niet goedkoper? Wel als je één plek aandoet, maar vliegreizen naar verschillende bestemmingen achter elkaar – waarbij je dus geen retour boekt – zijn enorm duur en dat kan dan weer wel makkelijk met de trein. Jonge kinderen reizen met de trein vaak gratis terwijl dat met het vliegtuig niet zo is. Beschouw je keuze om met de trein te reizen als een donatie aan een goed doel. Het geeft je een prettig gevoel in plaats van schuldgevoelens over fijn stof en een zware voetafdruk.

Tip 5: wees geduldig en positief ingesteld

Als je begint aan je treinreis met de gedachte ‘We zullen wel eens zien of dat echt te doen is met de trein.’, kom je misschien wel bedrogen uit. We moeten niet flauw doen: nee, het gaat niet altijd op rolletjes en ja, er zijn vertragingen. Wanneer je tamelijk vroeg tijdens je reis een aansluiting mist, is de kans groot dat je een volgende aansluiting ook mist. Mijn ervaring is wel dat je in zulke gevallen doorgaans op deskundige hulp kan rekenen om je routeplan aan te passen zonder meerkost. 

Daar staat tegenover dat Europese treinen in de zomermaanden meestal niet stampvol zitten en airco hebben. Geniet dus vooral van de luxe om onderuit te zakken en uren in je boek te duiken of je ogen te sluiten en van muziek te genieten. Reis je met jonge kinderen, dan kan je over het algemeen veel makkelijker landerige buien opvangen dan in een volgepakte, hete auto.

Als je een tamelijk ruime overstaptijd hebt, kan je een overstap ervaren als een mini-avontuurtje: hoe ziet het station eruit, hoe is de sfeer, is er een leuke koffiebar, op wat voor plein kom je terecht wanneer je naar buiten stapt? Ook mensjes-kijken kan een fijne bezigheid zijn tijdens een treinreis. En hou je een reisdagboek bij, dan kan je alvast starten nog voor je op je bestemming bent. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.