10 zero-waste producten om bij te gaan glimlachen

Een maand geleden begon ik aan een nieuw hoofdstukje in mijn leven. Laten we het 'Avontuur 27.0' noemen (ik heb de eerdere avonturen niet precies geteld, dit is een ruwe schatting). Ik startte als stagiair bij verpakkingsvrije winkel Content in Leuven. Bedoeling is dat ik er in een half jaar tijd de ins & outs van het verpakkingsvrije vak leer.

Ik zou intussen al een flink aantal blogstukjes kunnen plegen over mijn prille ervaring, maar voor vandaag hou ik het op tien zero-waste producten om vrolijk van te worden. Ik kende ze al eerder of ik leerde ze recent kennen. Een tip voor als je hier ook helemaal enthousiast van wordt: ga ze nu niet meteen op internet bestellen. Zoek een zero-wasteshop of een verpakkingsvrije winkel in je buurt op en ga daar eens snuisteren. Je lokale handelaar verdient een steuntje en is een pak duurzamer dan al die internet-verkoop.

1. Wrappel

Niet-materiële cadeaus geven heeft de voorkeur, maar als je toch eens iemand iets leuks-liefs wil toestoppen, doe het dan in een Wrappel. Fleurige doekjes die je telkens opnieuw kan gebruiken, compleet met knoopinstructies erbij. De ontvanger krijgt jouw zero-waste inspiratie er gratis bovenop.

2. Herbruikbare tampons

Steeds meer vrouwen kennen en gebruiken de menstruatiecup, maar wist je dat er ook herbruikbare tampons bestaan? Het is een ingenieus systeempje met reepjes stof die opgerold en geknoopt worden. Voorlopig niet zelf getest, maar alleen al dat het bestaat, daar ga ik spontaan van glimlachen.

3.  Denttabs

Wie geen zin heeft om z’n eigen tandpasta te brouwen … die hoeft maar een Denttab te kauwen! Nu ja, je moet ‘m stukbijten en dan poetsen, maar wel een prima alternatief voor al die plastic tubes. Je hebt ze met en zonder fluoride.

4. Herbruikbare keukenrol

Wie bedenkt het toch? Weg met de weggooi-keukenrol. De blaadjes van deze rol kan je wassen en tot 85 keer opnieuw gebruiken. Gemaakt van duurzame bamboe.

5. Seitan van Le Seitanist

Ik heb seitan altijd al een tamelijk oninteressant product gevonden, maar dat durf ik intussen echt niet meer te beweren. Belgische seitanmakers die zichzelf ‘Le Seitanist’ noemen, funky smaakjes en namen geven aan hun producten én ze ook nog eens in mooie beugelpotten met statiegeld verpakken: hoedje af daarvoor. Nooit meer saaie seitan!

6. Vegan préparé van ‘t Kraaienest

Sinds ik (meestal) vegan eet, heb ik al heel wat spreads, vegan kaas en en burgers op m’n bord gehad en nee, ze zijn niet allemaal de smaaksensatie van de dag. Daarom eentje om wel lyrisch van te worden: de vegan préparé van ‘t Kraaienest. Fijne textuur, knalkleurtje zoals dat hoort bij préparé, pittig smaakje maar niet té. Extra leuk: hij komt niet in een plastic weggooibak uit de veganfabriek in Duitsland, ik kan hem bij Content in m’n eigen potje scheppen en hij is met hart en ziel gemaakt door mensen van dichtbij. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Boc ‘n Roll

Alleen al de naam geeft je zin om ‘m aan te schaffen. Van deze opvouw- en wasbare lunchverpakking met klittenbandje gaat je middagboterham vanzelf swingen. En hoe cool is het om de broodjeszaak binnen te stappen en te zeggen: ‘Eentje met hummus en draai  maar in m’n Boc ‘n Roll’.

8. Correctbook

Als schrijf-addict had ik deze meteen in de gaten. Het ziet eruit als een Atoma-schrift, maar de bladen zijn dikker en je krijgt er een speciale stift en sponsje bij. Maak kennis met Correctbook, het eindeloze notitieboek. Je kan blijven schrijven en wissen en schrijven. Ook een geweldige oefening in loslaten: de meeste van je krabbels hoeven echt niet voor de eeuwigheid bewaard te worden.

9. Re-Sack groenten/fruitnetjes

Heb je maar twee sinaasappels nodig, dan blijven ze bescheiden klein, maar moet er drie kilo wortels in, dan rekken ze verrassend goed uit. Verkrijgbaar in verschillende formaten. Het gewicht van het netje staat op het etiket aan de zijkant, ideaal dus voor verpakkingsvrij shoppen.

10. De silomuur

En tot slot: een ode aan de silomuur! Zachtjes trekken aan de hendel en linzen ruisen je bakje in, paranoten kletteren, basmatirijst tinkelt en havermout fluistert. Allemaal sensorische prikkels die je cadeau krijgt bij kopen in bulk. En een momentje terugkeren naar het winkeltje spelen uit je jeugd.

Foto Denttabs: Content op Facebook
Foto Le Seitanist: Le Seitanist op Facebook
Foto vegan préparé: stockfoto, maar het echte product lijkt erop en is van ‘t Kraaienest
Foto silomuur: blog Mint Green Mind

2 thoughts on “10 zero-waste producten om bij te gaan glimlachen

  • Super, ik volg je avonturen.

    Heb je al een goede pen gevonden? Wij zoeken naar een goed alternatief voor de wegwerp fijnschrijvers. Potloden zijn ok maar niet voor alles en de vulpennen die ik tot nog toe tegenkwam blijven in mijn papier steken. Of moet ik opnieuw naar de Sierlijk en Vlot-lessen…

    • Hallo Yo, ik blijf m’n pennen gebruiken tot ze de geest geven, heb al een hele tijd alle lege inktpatronen bijgehouden en ga ‘ns proberen deze te hervullen. Fijnschrijvers zijn inderdaad een probleem. Het enige wat ik ken is Stabilo Greenpoint, die zijn gemaakt van 87 % gerecycled plastic, maar je moet ze natuurlijk nog steeds weggooien. Misschien de goeie ouwe Parker-balpen met navulling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.