Inspiratie uit Vera’s moestuin

Vanuit 20 jaar ervaring met permacultuur en tuinaanleg schreef Vera Greutink ‘Vera’s moestuin’. Ze woont in Twente, waar ze beschikt over bijna 1 hectare grond. Een klein deel daarvan is moestuin, op de rest van het terrein zijn een voedselbostuin, eetbare hagen en een waterpartij aangelegd. Het boek gaat enkel over het moestuingedeelte. Vera Greutink stelt zichzelf als doel om zo veel mogelijk en het hele jaar door uit de tuin te oogsten, zonder zich vast te klampen aan de moeilijk te verwezenlijken volledige zelfvoorziening.

 

Basics over permacultuur en maand-tot-maandaanpak

Eerst krijg je wat toelichting over permacultuur: de 12 principes worden aangestipt en Vera deelt het plan van haar volledige tuin, met een lijst van alle fruitbomen erbij. Dit stuk is erg beknopt, maar grondige theoretische kennis over permacultuur is dan ook niet de focus van het boek. ‘Vera’s moestuin’ is vooral te gebruiken als een kalenderjaargids met heel veel praktische toepassingen van permacultuur. Elke maand krijgt een hoofdstuk met terugkerende rubrieken.

In de rubriek ‘Doen’ vind je dingen als ontginnen met karton, mulchen, zaaien tijdens droge periodes, composteren en snoeien. Elke maand heeft een bladzijde ‘Zaaien en oogsten’ met opsommingen van wat je zowel binnen als buiten kan zaaien, planten en oogsten. Er is telkens ook een gewas in de kijker, wat keukentips en een rubriek ‘5x’. In mei gaat die bijvoorbeeld over 5 klimgroenten, in september over 5 manieren om oogst te bewaren.

Lijstjes en polyculturen

Vera Greutink heeft helemaal begrepen dat informatie onder de vorm van lijstjes makkelijk binnenkomt. Zo is er bijvoorbeeld een overzicht van plantenfamilies, een vergelijkende tabel van allerlei mulchmaterialen en een lijst van 10 redenen om niet te spitten. Nog een typisch aspect van de permacultuurmoestuin: de aandacht voor vaste groenten. Investeren in teelten die telkens vanzelf terugkeren is net zo belangrijk als het kweken van éénjarigen. Denk aan asperges, zeekool of doorlevende broccoli.

Heel inspirerend is het gedeelte over polyculturen. Greutink deelt daarin hoe ze in moestuinbedden van 1,2 meter breed en 3 m lang een thematische diversiteit aan groenten en eetbare bloemen kweekt. In de Mexicaanse polycultuur zitten ondermeer maïs, pronkboon, tomatillo, dragonafrikaantje en hete pepers, in de Italiaanse struiktomaten, aubergine, courgette, palmkool en basilicum. En natuurlijk is er ook een Hollandse polycultuur, met onder andere kolen, bietjes, snijbonen en kamille. Perfect door te trekken tot Belgische of Vlaamse polycultuur. Bij elke cultuur krijg je een lijstje van de exacte variëteiten die zijn gebruikt en uitgebreid fotomateriaal, zodat je een beeld hebt hoe het er op het hoogtepunt van het groeiseizoen uitziet.

 Voor beginners, als houvast en voor slachtoffers van tuindip

Helderheid, overzicht en aantrekkelijke foto’s vormen zeker een pluspunt van ‘Vera’s moestuin’. Het ziet er allemaal bijzonder mooi en stijlvol uit. Tegelijk blijft het voldoende realistisch ogen, zodat je als lezer niet de ontmoedigende indruk krijgt dat je naar een onhaalbare droomtuin zit te kijken.

Wie al een doorgewinterde en -gezomerde permatuinier is, vindt in ‘Vera’s moestuin’ misschien niet zo heel erg veel nieuws. Voel je nog wat koudwatervrees of drempels, ontbreekt het je aan inspiratie of ben je onzeker over het hoe, wat en wanneer dan heb je aan deze van-maand-tot-maandgids zeker een betrouwbaar houvast. Heb je even een tuindip dan geeft bladeren en de foto’s bewonderen frisse moed.

Vera’s moestuin – Vera Greutink, uitgeverij Vonk, 2024

 

Meer weten over permacultuur? Schrijf je in voor de tweedaagse cursus van Villa VanZelf ‘Leer permacultuur kennen en gebruiken’ op 23 en 29 juni 2024.

 

Je kan dit artikel gratis lezen. We bieden jou de inhoud graag aan en willen ook in de toekomst geen betaalmuren invoeren. Je kan ons helpen verder schrijven door een eenmalige of herhaalde gift via Petje Af. Alle beetjes helpen, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.