Op naar het symbioceen

 

NIEUWE CURSUS!

Hoe de aard van natuur en onze eigen natuurlijke aard integreren?

Dag 1: zaterdag 27 april 2024, 9u30 tot 16u00

Dag 2: zaterdag 11 mei 2024, van 9u30 tot 16u00

Dag 3: zaterdag 25 mei 2024, van 9u30 tot 16u00

Dag 4: zaterdag 8 juni 2024, van 9u30 tot 16u00

Dag 5: 22 juni 2024, van 9u30 tot 16u00

D

Arboretum Tervuren

Eikestraat 102, 3080 Tervuren

Deelname: 150 € (try-out prijs)

Schrijf je hier in .

Nog vragen? Stel ze via welkom@villavanzelf.org

 

Deze cursus bestaat uit 5 dagen waarin we samen op zoek gaan naar de identiteit en kenmerken van natuur en onderzoeken in hoeverre we deze ook kunnen terugvinden in onszelf als mens. Op de vijfde dag integreren we al die bevindingen in een ideaalbeeld van symbiose en beschrijven we de stappen die we nu kunnen zetten om het te bereiken.

Wat kan je verwachten?

Elke cursusdag start met een theoretisch moment waarbij het thema van de dag kennisgericht ontleed wordt. In een tweede deel voeren we een verdiepend gesprek over één of meerdere centrale vragen. Na de middag gaan we het bos in om natuur op allerlei manieren te ervaren. We leren onder andere planten kennen, laten onze verbeelding spreken, ervaren de stilte van het bos, leren opnieuw op een speelse natuurlijke manier te bewegen met behulp van boomstammen en andere dingen die we in het bos vinden, dat alles in combinatie met de thema’s die verderop beschreven staan.

Elke cursusdag maken we een mindmap die allemaal samen op de laatste dag als basis zullen dienen voor het visie-ontwerp.

Doorheen de cursus gebruiken we de 4 natuurelementen als kapstok, in verschillende vormen en zienswijzen, en een eigen versie van de driedeling hoofd, hart en handen, geïnspireerd op de ethische principes van permacultuur.

Cursusthema’s

  • Dag 1: we maken kennis met permacultuur, met bijzondere focus op systeemdenken, ethische principes, en successie als stuwende kracht van alles in de natuur. In het bos zoeken we naar voorbeelden van de permacultuurprincipes.
  • Dag 2: we richten onze aandacht op wat er onder onze voeten beweegt, op de bodem als bron van alle leven. Hoe functioneert die bodem, hoe kunnen wij er goed voor zorgen, en hoe herstellen we onze emotionele band met moeder aarde.
  • Dag 3: in de voormiddag bekijken we hoe we onze voeding telen en oogsten met respect voor alles wat leeft. We onderzoeken teeltmethoden en leren opnieuw plantjes herkennen. In de namiddag bestuderen we het gedrag van dieren in de natuur, en ons eigen dierengedrag. We beschouwen enkele pertinente vragen zoals: hebben planten en dieren een ziel en een bewustzijn? Zijn wij als vossen of als everzwijnen? Hoe vormen dieren het ecosysteem? Bestaat er wel zoiets als symbiose?
  • Dag 4: we borduren voort op de pertinente vragen van dag 4 en leggen verbanden met patronen in de natuur en patronen in ons menselijk gedrag. We gaan op zoek naar het dierlijke in ons menselijke ecosysteem, en onderzoeken de dieperliggende betekenissen van rituelen.
  • Dag 5: we leggen al onze bevindingen van de vorige dagen bij elkaar en distilleren daaruit een visie van hoe we als mens opnieuw dichter bij de natuur kunnen leven. Tot slot formuleren we de eerste stap die ons naar die visie toe kan leiden.

Deze cursus is voor jou als …

  • je op zoek bent naar meer diepgang over de aard van natuur en je eigen aard
  • als je graag meedenkt hoe we die twee kunnen verzoenen
  • als je je afvraagt hoe een tijdperk van hechtere integratie tussen mens en natuur er zou kunnen uitzien
  • als je houdt van cursussen waarbij zoeken en denken afgewisseld worden met natuur ervaren
Foto: Gilles Dumoulin Photography

Waarom deze cursus?

‘Als kind was ik heel vaak buiten, ik speelde in het nabije natuurgebied en kende het als mijn broekzak, ik at plantjes zonder echt te weten wat eetbaar was en wat niet, en maakte ‘heksendrankjes’ met geurige kruiden. Ik doe dat nu niet meer, maar waarom eigenlijk niet? Ik verlang er nog steeds naar, naar dat fysieke, en ik zou dat opnieuw willen versterken. Ik zou zelfs willen dat we dat met ons allen wat meer doen, onze band met de natuur herstellen. Daarom lanceer ik deze nieuwe cursusreeks, als een gezamenlijke zoektocht. Zelf ben ik ervan overtuigd dat die band op de eerste plaats in de fysieke realiteit ligt. Daar ligt dus de eerste focus van de cursus: natuur opnieuw leren kennen.

Ik kwam op het idee voor deze cursus toen ik kennismaakte met het begrip symbioceen, door Australisch filosoof Glen Albrecht bedacht en omschreven als ‘het toekomstige tijdperk dat wordt gekenmerkt door menselijke intelligentie en praktijken die voortkomen uit het begrip van wederkerigheid en evenwicht tussen alle organismen’. We leven nu in het tijdperk waar de mens een significante invloed heeft op het klimaat en op onze omgeving: het antropoceen, een tijdperk van vooruitgang in technologie, geneeskunde en op vele andere vlakken, maar ook van extractie, verloedering, vernietiging, achteloosheid, met nefaste gevolgen voor natuur en klimaat.

Voor mij is het duidelijk dat we als mens onze verbinding met natuur hebben verloren, we ervaren onszelf niet meer als natuurlijke wezens. Als we op lange termijn willen overleven moeten we die verbinding zien terug te vinden en onszelf opnieuw integreren in de natuurlijke levensprocessen op aarde. Op die manier luiden we het symbioceen in. Met deze cursus hoop ik een aanzet te geven om dat kennismakingsproces te initiëren, een visie te ontwikkelen over hoe het symbioceen er kan uitzien, en een stappenplan te bedenken om vanaf vandaag de beweging naar het symbioceen op gang te brengen.’     Marc Van Hummelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.