Voedselbos: leefbare landbouw voor de toekomst

De toekomst van de landbouw: je kan het gerust een hot topic noemen. Denk maar aan het stikstofprobleem, de impact van klimaatopwarming wereldwijd, de verschraling van bodems. Individuele landbouwers zijn in de afgelopen decennia in de greep geraakt van wurgende systemen, waarbij vooral de grootdistributie en multinationals de winsten opstrijken.

De manier waarop ons voedsel gekweekt wordt, is onderdeel geworden van de vernietiging van ons natuurlijk milieu. Het onderbrengen van landbouw, natuur en mens in verschillende hokjes zorgt voor allerlei problemen. Eigenlijk is het bizar. Sinds wanneer is wat we eten geen natuur meer? Sinds wanneer kunnen we ons als mensen losmaken van zowel de rest van de natuur als van onze voedselvoorziening? De Indische activiste Vandana Shiva en de Franse filosoof Baptiste Morizot hebben daar interessante dingen over te vertellen. Allebei hebben ze het over de visie van waaruit wordt gewerkt, een visie van dominantie en zelfs oorlogsvoering, met de mens aan de top van de piramide, afgescheiden van en heersend over al de rest van het levende. Die visie heeft intussen zo sterk ingang gevonden dat het moeilijk is om ons andere vormen van voedselvoorziening voor te stellen dan die die we kennen: met intensief gebruik van fossiele brandstoffen, bemesters en pesticiden, met alsmaar grootschaliger bedrijven en monoculturen. Terwijl, als je erover nadenkt, de mens alleen maar een facilitator is. We vergeten bijna dat gewassen, groenten en fruit zichzelf maken in plaats van door mensenhanden en machines te worden voortgebracht.

Herstellende landbouw stelt zich op als alternatief dat opnieuw integreert, met voedselbossen als mooi voorbeeld. Natuurlijke processen worden ingezet om een gezond voedselproducerend systeem op te bouwen. Tegelijk ontstaat een volwaardige natuurlijke biotoop. In Vlaanderen en Nederland zitten voedselbossen sterk in de lift. Op vele plekken zie je bevlogen individuen of groepen projecten opstarten: ze slagen erin grond te verwerven, maken designs en zetten eerste stappen. Hier en daar kan je voedselbossen vinden die al jaren in ontwikkeling zijn.

Villa VanZelf draagt bij aan die evolutie en ondersteunt door het aanbieden van voedselboscursussen. De focus ligt op inzicht krijgen in natuurlijke processen en voedsel leren kweken in een gezond ecosysteem dat zichzelf in stand kan houden in plaats van alsmaar meer uitgeput te raken. Omdat mensen verschillen in behoeften en leermethodes hebben we voor 2023 drie formules uitgewerkt die elk een eigen insteek hebben. We doen dat samen met drie bijzondere partner-organisaties.

Samen met Alexander van Haal Meer Uit je Tuin maken we een mooie combinatie van kennis en praktijk, gespreid over 8 dagen van maart tot juni.

In 4 dagen leer je van Marc alles over de grondbeginselen van het voedselbos, in nog eens 4 dagen neemt tuinier-expert Alexander je mee in zijn supertuin en krijg je een hoop praktische tools aangereikt. De sessies ‘stevige basis’ en praktijk wisselen telkens af.

Avansa Oost-Brabant heeft al een hele tijd het thema voedselbossen op de radar staan en het is dan ook bijzonder fijn om op hun expertise/netwerk voort te kunnen bouwen. We doen dat onder de vorm van een heuse reizende cursus die 6 voedselbosgeïnspireerde plekken aandoet.

In 6 dagen tijd tussen april en oktober leer je alles over het voedselbos en maak je diepgaand kennis met 6 verschillende initiatieven in Oost-Brabant.

Wie graag een gebundelde intensieve cursus heeft kan in mei een voedselbos-bad nemen van 5 opeenvolgende dagen in ecologische boerderij Ons logisch Voedsel.

Daar creëren we een voedselbos-design van een stuk van het terrein. In die 5 dagen leer je alle kennis en tools die daarvoor nodig zijn, in de setting van het eco-bedrijf in volle voorjaarsactiviteit. Je blijft bovendien overnachten en krijgt ook ‘s avonds een activiteit aangeboden.

  • Foto midden: The Incredible Garden
  • Foto onder: Ons Logisch Voedsel

2 thoughts on “Voedselbos: leefbare landbouw voor de toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.